Eerst halfjaar 2019: 5 mijlpalen waar iedereen naar uitkijkt

Wellicht hoor je weleens in de wandelgangen dat 2019 het jaar is van de comeback van cryptovaluta. Neem het met een korrel zout, maar het is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Dit zijn 5 mijlpalen om naar vooruit te kijken naar 2019.

Markt

Eerst halfjaar 2019: 5 mijlpalen waar iedereen naar uitkijkt
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Waarom heeft bitcoin toekomst?

Een snel gestelde vraag, die veel verschillende antwoorden kent. Eén van de verhaallijnen komt van Murad Mahmudov en Anthony Pompliano. Zij stellen dat bitcoin in de komende 20 jaar een omwenteling in het wereldwijde financiële systeem veroorzaakt.

Ze stellen dat de market cap uiteindelijk vele tientallen triljoenen dollars zal zijn (in dollars van nu). Dat wat er nu gebeurt in relatie tot de bull run van vorig jaar logisch en onschuldig is. Dat waar de bodem ligt er niet zoveel toe doet.

Als je graag een verhaallijn wil horen die betrekking heeft op de lange termijn (20-40 jaar), luister dan eens naar deze podcast:

In dit artikel richten we ons op de korte termijn: het eerste halfjaar van 2019. Daarin staan een aantal gebeurtenissen te wachten, die door menigeen als bullish beschouwd worden. Het zijn geen gebeurtenissen die op zichzelf de toekomst van bitcoin bepalen, maar mogelijk wel belangrijke puzzelstukken zijn in het geheel.

Dit zijn n redenen waarom mensen vooruit kijken naar 2019.

1. Lancering Bakkt

Bakkt is opgericht door de eigenaar van de New York Stock Exchange (NYSE). Dat is de grootste aandelenbeurs ter wereld, met ruim 23.000 miljard dollar aan market cap in maart van dit jaar. Begin 2019 lanceert Bakkt - een platform voor het verhandelen en bewaren van digital assets, zoals cryptovaluta en tokens.

Bakkt gaat zich in eerste instantie richten op bitcoin, omdat het de meest verhandelde munt is. De eerste use case is handelen in Bitcoin en conversie van en naar fiatgeld. Ook zullen ze dagelijkse futures introduceren. Bijzonder is dat de bitcoins fysiek geleverd worden, in plaats van cash settlement, waarbij in geld afgerekend wordt.

Vrij recent werd de lancering van Bakkt uitgesteld naar 24 januari. De redenen: er staan veel klanten in de rij, en het organiseren van de dienst neemt meer tijd in beslag dan verwacht.

Precies die klanten, grote beleggers en fondsen, zijn de reden waarom mensen vooruit kijken naar de lancering van Bakkt. Het zou een mijlpaal moeten zijn voor de instroom van institutioneel geld. Hoge verwachtingen dus, met nog als vraag of Bakkt aan die verwachtingen kan voldoen.

2. Lancering Fidelity Digital Assets

Fidelity is een vermogensbeheerder en biedt beleggingsoplossingen voor grote investeerders, brokers, fondsen, en consultants. Het portfolio van Fidelity bestaat uit meer dan 13.000 belangrijke klanten, en is in totaal meer dan 7.000 miljard dollar waard. Het mag duidelijk zijn: Fidelity behoort tot de grootste vermogensbeheerders ter wereld.

Het was dan ook groot nieuws toen Fidelity aankondigde in 2019 met Fidelity Digital Assets te komen. Daarmee biedt Fidelity institutionele beleggers de mogelijkheid om te investeren in bitcoin, en later ook in andere crypto assets.

Fidelity komt niet met een nieuwe exchange, maar gaat het aan- en verkopen van digitale assets makkelijker maken of als full service dienstverlener zelfs uit handen nemen. Ook dit zou een belangrijke stap moeten zijn van de komst van het groot kapitaal naar bitcoin en andere cryptovaluta kapitaalmarkten.

In de eerste helft van 2019 moet de dienst volledig operationeel zijn.

3. Lancering ErisX

ErisX is een nieuwe exchange die gericht is op professionele handelaars. Grote name hebben zich verbonden aan de exchange door erin te investeren. Denk aan TD Ameritrade (met 11 miljoen klanten in Amerika). Maar ook Nasdaq en Fidelity behoren tot de geldschieters.

Onder de vlag van ErisX wordt infrastructuur ontwikkeld voor het professioneel verhandelen van cryptovaluta. Bitcoin, bitcoin cash, ether, en litecoin zijn de eerste munten die erop beschikbaar komen. ErisX moet ook als (gereguleerd) clearing house en derivatenbeurs gaan fungeren.

In de loop van de eerste helft van 2019 zou ErisX met de eerste diensten online moeten komen. 

4. Lancering BTC-futures Nasdaq

De naam Nasdaq ken je waarschijnlijkwel. Het is een Amerikaanse beurs, en het is ook een bekende index. Er worden vooral technologie-aandelen verhandeld, en wordt daarom ookwel de "technologiebeurs" genoemd.

Je kunt je voorstellen dat het feit dat bitcoin verhandelbaar is op Nasdaq een boost geeft aan de legitimiteit én de naamsbekendheid van bitcoin. Alleen deze twee effecten zijn voor veel mensen reden om hier naar uit te kijken.

Daarnaast is het een nieuwe ingang voor liquiditeit op de bitcoin-kapitaalmarkt. De BTC-futures worden in het eerste halfjaar van 2019 beschikbaar gesteld. Het is nog wachten op goedkeuring van de CFTC, maar volgens Nasdaq is dat slechts een formaliteit.

Specificaties van de futures die verhandeld gaan worden zijn nog onbekend.

5. Lancering cryptoplatform Boerse Stuttgart

Boerse Stuttgart is de op één na grootste aandelenbeurs in Duitsland, en staat op nummer 9 in europa. In 2017 werd er een kleine 81 miljard euro verhandeld.

In de eerste helft van 2019 start Boerse Stuttgart de handel in bitcoin en ether. Later moet dat aanbod uitgebreid worden met andere tokens. Dat moet hand-in-hand gaan met de ontwikkeling en lancering van een eigen ICO-platform.

Het gaat hier niet om een exchange met een uitzonderlijk groot handelsvolume. Wat dit nieuws vooral interessant maakt, is dat het bijdraagt aan het momentum van conventionele aandelenbeurzen die met digitale valuta aan de slag gaan. Ook hier geldt: als er één schaap over de dam is, volgen er meer.

In bear markets wordt gebouwd

Tot nu toe hebben we enkel (grote) namen genoemd waarvan we weten dat ze in de loop van volgend jaar starten met crypto-diensten. Maar dat is verre van het enige dat in de steigers staat. 

Zo weten we dat Gazprombank gaat proefdraaien met de handel in cryptovaluta. Dat Goldman Sachs en Morgan Stanley ook in de race zijn om soortgelijke diensten te leveren aan klanten. Dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan een bitcoin ETF. Dat grote investeerders zoals Blackrock uitgesproken hebben geld te steken in bitcoin futures en andere aspecten van de markt. Dat centrale banken experimenteren met digitale valuta, en in de eerste landen een eigen digitale munt concreet op de agenda staat.

Uiteraard zal ook 2019 niet enkel uit hoogtepunten bestaan, en ook een opeenvolging van de lancering van dit type diensten is geen garantie op een ommekeer van de koersrichting. Maar er is voldoende om naar vooruit te kijken!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.