BitPay CEO: Nog 3 tot 5 jaar voordat blockchain-betalingen grootschalig gebruikt worden

Onlangs stelde Stephen Pair, de CEO van BitPay, in een interview met CNBC dat het nog 3 tot 5 jaar duurt voordat de winkel op de hoek "blockchain-betalingen" accepteert. Hij plaatst er een interessante kanttekening bij.

Adoptie

BitPay CEO: Nog 3 tot 5 jaar voordat blockchain-betalingen grootschalig gebruikt worden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Waar Pair de term "blockchain-betaling" gebruikt, gaat het niet om betalingen met bitcoin andere tokens die we nu regelmatig zien langskomen. Hij verwijst ermee naar betalingen met digitale dollars of euro's die zijn uitgegeven middels blockchaintechnologie. Massa-adoptie ervan ziet hij binnen een half decennium gebeuren:

“Ik zei altijd 10 jaar, maar nu denk ik eerder dat het nog zo’n 3 tot 5 jaar duurt voordat je een blockchainbetaling uitvoert in een restaurant of een eenvoudige winkel.”

Interessant aan zijn voorspelling is dat Pair de nadruk legt op een digitale vorm van fiatgeld. Onder liefhebbers van cryptovaluta wellicht een omstreden scenario, maar zeker niet onrealistisch. Centrale banken zijn druk bezig met experimenten rondom een eigen digitale munt, en het IMF legde daar vorige maand nog eens de nadruk op.

Pair vertelde in het interview ook dat hij verwacht dat speculatie op (toekomstige) adoptie van bitcoin meer van invloed is op de prijs ervan dan het daadwerkelijke gebruik:

“Een groot component vna Bitcoin's prijs is zeker speculatie. Het zijn investeerders die speculeren op toekomstig gebruik en de adoptie van de technologie. Ik weet zeker dat slechts een klein component van de prijs bestaat uit echt gebruik.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.