Rapport: pensioenen Venezuela worden omgezet naar cryptovaluta Petro

Discutabel nieuws uit Venezuela: pensioengeld wordt geforceerd omgezet naar de nationale cryptomunt petro. Voor Venezolanen pijnlijk: met petro betalen is lastig, de koers fluctueert flink, en wisselen naar de bolivar is complex.

Regionaal

Rapport: pensioenen Venezuela worden omgezet naar cryptovaluta Petro
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het nieuws kwam naar buiten via de Caracas Chronicles, een Engelstalige website over de politiek en economie van Venezuela. Wat blijkt: de overheid is recent begonnen met het uitbetalen van pensioengeld in petro, in plaats van bolivar.

Aangezien het om pensioengeld gaat, bestaat de doelgroep uit oudere inwoners. Zonder instemming van valuta veranderen is al vervelend, en je kunt je voorstellen dat juist deze groep mensen er niet op zit te wachten uitbetaald te worden in een digitale munt. De leercurve is dan ineens heel steil.

Naar verluid wordt er fiatgeld overgemaakt naar een “web wallet”, die vervolgens het binnenkomende geld automatisch inwisselt voor petros. Met andere woorden: de overheid stuurt fiatgeld, neemt je geld op, en vervangt het met cryptogeld.

Om het nog pijnlijker te maken: de koers van de petro blijkt een stuk volatieler dan die van de bolivar. Daarnaast kan je er nog nauwelijks mee betalen, en is het wisselen naar de bolivar een complex proces. 

Helemaal onverwacht komt het nieuws overigens niet, aangezien de president, Nicolas Maduro, in augustus aankondigde dat de petro gebruikt zou gaan worden in het pensioenstelsel van het land.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.