Europa zet serieuze stappen in de richting van blockchain-adoptie

Begin dit jaar kwam de Europese Commissie met het EU Blockchain Observatory & Forum, met als doel om als eenheid de potentie van blockchaintechnologie te onderzoeken. Inmiddels zijn er serieuze stappen gezet. Een overzicht.

Markt

Europa zet serieuze stappen in de richting van blockchain-adoptie
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Hoe het startte

In februari dit jaar kwam de Europese Commissie (EC) met het EU Blockchain Observatory & Forum. Het doel ervan is samenwerking onder lidstaten stimuleren op het gebied van blockchaintechnologie.

Sinds de oprichting zijn er drie rapporten naar buiten gebracht:

  1. In juli: "Blockchain Innovation in Europe".
  2. In oktober: "Blockchain and the GDPR".
  3. In december: "Blockchain for Government and Public Services".

Een andere grote stap kwam in april dit jaar, toen 22 landen — 21 lidstaten en Noorwegen — een overeenkomst tekenden met de naam European Blockchain Partnership (EBP). Gedurende het jaar kwamen er nog 5 landen bij: Griekenland, Roemenië, Denemarken, Cyprus, en Italië. Onder de vlag van het EBP ligt de nadruk op cybersecurity, privacy, energie, en samenwerking.

Mariya Gabrial, EU-commissaris, toentertijd:

“Blockchain is een belangrijke drijfveer voor Europa en lidstaten om opnieuw te kijken naar informatiesystemen, in te zetten op vertrouwen en bescherming van persoonsgegevens, nieuwe mogelijkheden voor ondernemers te creëren, en nieuwe leiderschapsgebieden tot stand te brengen, waar inwoners, publieke diensten, en bedrijven baat bij hebben.”

In oktober dit jaar kwam het Europees Parlement met een officieel voorstel met de titel "Distributed ledger technologies and blockchains: building trust with disintermediation". Daarin staat onder andere dat blockchain de potentie heeft alle sectoren van de economie te beïnvloeden. De focus ligt op de financiële sector, de gezondheidszorg, onderwijs, en transport.

Gezondheidszorg

De potentie van blockchaintechniek in de gezondheidszorg en medische sector was één van de eerste onderwerpen die besproken werd binnen de Europese Unie. “My Health My Data” (MHMD), een door de EU betaald project, heeft als doel gehad om blockchaintechnologie te gebruiken om medische gegevens op een veilige en effectieve manier te bewaren en distribueren.

In de bovengenoemde resolutie wordt daarop teruggeblikt, met het volgende als belangrijkste constatering:

“Blockchain maakt de uitwisseling van gegevens mogelijk tussen publieke en private instellingen, waarbij de controle in handen ligt van inwoners/patiënten.”

Financiële diensten

Volgens Europa zijn er verschillende grote voordelen van het gebruik van blockchaintechnologie in de financiële sector. Een belangrijke is het verbeteren van transparantie en het verminderen van kosten. Die kostenreductie wordt primair geweid aan het vereenvoudigen van het beheer van gegevens.

Als opdracht heeft de Europese Commissie (samen met lokale autoriteiten) om de markt te monitoren op blockchain-implementaties en te "onderoeken wat grote financiële instellingen hebben ondernomen op het gebied van blockchaintechnologie".

In het Europees Parlement is zijn zorgen rondom de "volatiliteit en onzekerheid" van cryptovaluta uitgesproken. Daar heeft het de Europese Centrale Bank (ECB) de opdracht gegeven om "feedback te geven op de bronnen van volatiliteit, en om gevaren voor het publiek te identificeren". Maar, dat niet alleen. De ECB mag ook vertellen welke mogelijkheden ze zien om cryptovaluta onderdeel te maken van het Europese betalingsverkeer.

Blockchaintoekomst in Europa

Vorige week zijn vier grote blockchainbedrijven gaan samenwerken in Europa onder de vlag "Blockchain for Europe". Ripple, NEM, Emurgo (Cardano), en Fetch.AI nemen eraan deel. Het doel van dit samenwerkingsverband is om tot slimme wet- en regelgeving te komen in Europa.

De Europese commissie lijkt niet helemaal betrokken bij de totstandkoming van een goed wettelijk kader rondom blockchain en cryptovaluta. Vooralsnog lijkt het vooral op nationaal niveau te spelen, en is de EC vooral bezig met de politiek en toepassing van de technologie.

Op 4 december tekenden 7 Europese landen een verklaring waarin ze aangeven samen te gaan werken. Ze zijn van plan het gebruik van blockchaintechnologie flink te promoten. Het doel is om de economie van de landen te transformeren. Met een gezamenlijke verklaring zet de groep een stempel onder de plannen. In hun verklaring doen ze ook een oproep aan de EU om daarmee te helpen.

Al met al lijken de ambities erop gericht om een belangrijke positie in te nemen in de wereld van blockchains en cryptovaluta. Dit jaar zijn er via verschillende initiatieven goede stappen gezet. Nu nog betrokkenheid bij de vorming van goede regelgeving, en Europa zou zomaar eens een voorbeeldfunctie kunnen gaan vervullen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.