Swiss Post en Swisscom ontwikkelen nieuw blockchainplatform voor zakelijk gebruik

De nationale postdienst van Zwitserland, Swiss Post, gaat samenwerken met Swisskom om nieuwe blockchain-infrastructuur voor decentrale applicaties op te tuigen. De twee bedrijven gebruiken Hyperledger Fabric als basis voor de oplossing.

Adoptie

Swiss Post en Swisscom ontwikkelen nieuw blockchainplatform voor zakelijk gebruik
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Afgelopen donderdag kwam het tweetal naar buiten met het nieuws. Ze gaan een besloten blockchainnetwerk bouwen met gebruik van Hyperledger Fabric. Ze gaan het zelf gebruiken, en stellen het netwerk open voor gebruik door andere bedrijven.

De infrastructuur moet voldoen aan strenge veiligheidsvereisten van banken, en alle gegevens blijven binnen de grenzen van Zwitserland. Als voordeel van het nieuwe systeem stellen de bedrijven dat het om een energiezuinige oplossing gaat:

“In tegenstelling tot publieke blockchains (bv. Bitcoin en Ethereum), verbruikt deze besloten infrastructuur veel minder energie. Het kan immers enkel gebruikt worden door bedrijven en mensen die een contract hebben met de aanbieder van de applicatie.”

De eerste applicaties moeten in kwartaal 2 van 2019 op het platform gaan draaien. De focus ligt op applicaties van grote bedrijven en overheden die bedrijfsprocessen willen digitaliseren en optimaliseren in een veilige en vertrouwde omgeving.

Zowel Swiss Post als Swisscom gebruiken blockchaintechnologie al voor verschillende doeleinden. Zo werkt Swisscom vanuit een dochteronderneming aan een blockchainsysteem die de uitgifte en verkoop van aandelen faciliteert.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.