Groot ziekenhuis in Amerika onderzoekt gebruik blockchain voor patiëntgegevens

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH), een top 5 ziekenhuis in Amerika, werken samen met Koreaanse blockchain-startup MediBlock. Het achterliggende doel is de opslag en het delen van patiëntgegevens te verbeteren.

Adoptie

Groot ziekenhuis in Amerika onderzoekt gebruik blockchain voor patiëntgegevens
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het onderzoek is onderdeel van een programma van MGH's Laboratory of Medical Imaging and Computation en Harvard Medical School. Daarin staan nieuwe technologieën centraal. Van analyse van medische afbeeldingen, tot het gebruik van artificial intelligence en blockchaintechnologie.

Synho Do, directeur bij MGH, vertelt wat betreft dat laatste het volgende:

“Ons doel is om de potentie van blockchaintechnologie te onderzoeken voor het aanbieden van veilige oplossingen voor de uitwisseling van patiëntinformatie. Daar helpt Medibloc bij. Ook onderzoeken we de intregratie met applicaties op het gebied van artificiële intelligentie en machine learning.”

De complexiteit van patiëntgegevens zit 'm in het feit dat meerdere entiteiten de informatie nodig hebben om medische hulp te kunnen bieden. Denk aan ziekenhuizen, onderzoekscentra, verzekeraars, en farmaceuten. Op het moment slaan al die entiteiten (opnieuw) de gegevens zelf op, vaak op een manier die niet te verenigen is met die van een andere instelling die gegevens verwerkt. Alleen Wookyun Kho, CEO van MediBloc:

“Iedere dag, als mensen naar ziekenhuizen gaan, wordt er een heleboel nieuwe informatie gecreëerd. Maar het is moeilijk om die informatie tussen verschillende ziekenhuizen uit te wisselen.”

Gegevens van patiënten zijn nu verdeeld over verschillende databases. En voor partijen die de gegevens in handen hebben, is er weinig reden om die gegevens af te staan; daarmee zou hun bestaansrecht in gevaar komen.

“In Boston zijn er 27 verschillende systemen voor slechts 17 ziekenhuizen, en die systemen werken slecht samen. Dit is overigens expres gedaan: als de data niet in een silo zou zitten, zou het ziekenhuis een eigen systeem kunnen bouwen.”

Uiteindelijk is het doel van MediBloc dat patiënten de baas zijn over hun eigen gegevens en zelf kunnen beslissen wie ze wel en geen toegang ertoe geven. Nog een lange weg te gaan dus.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.