Ethereum krijgt technische upgrade (hardfork) tussen 14 en 18 januari

In de loop van januari krijgt Ethereum een technische upgrade. De upgrade heeft Constantinople als codenaam en brengt 5 veranderingen met zich mee. Dit is wat je moet weten over de eerstvolgende hardfork van Ethereum.

MarktEthereum

Ethereum krijgt technische upgrade (hardfork) tussen 14 en 18 januari
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Allereerst: dit is geen hardfork zoals die van Bitcoin Cash pasgeleden. Ja, technisch is het beide een hardfork, maar in het geval van Ethereum is het enkel een technische upgrade aan het platform, zonder dat er ontwikkelaars in verschillende kampen ruzie aan het maken zijn. Het leidt ook niet tot een nieuwe munt. Met andere woorden: als "gewone" gebruiker van Ethereum merk je er eigenlijk niets van.

Voordat er veranderingen aan Ethereum worden doorgevoerd, is er uitgebreid over gediscussieerd. Op forums, op een conferentie, developers onderling. Dat gebeurt doorgaans aan de hand van een voorstel. Zo'n voorstel noem je een Ethereum Improvement Proposal - kortweg een EIP. In de komende hardfork worden er 5 EIP's in productie genomen.

EIP 145 is een technische upgrade geschreven door twee Ethereum-ontwiokkelaars, Alex Beregszaszi en Pawel Bylica. Het is een efficiëntere manier om informatie te verwerken, en staat onder techneuten bekend als bitwise shifting.

EIP 1052 is geschreven door core developer Nick Johnson en optimaliseert het uitvoeren van code waar veel rekenkracht voor nodig is.

EIP 1283 is gebaseerd op werk van Johnson, en vooral gericht op ontwikkelaars van smart contracts, en introduceert betere prijzen voor (veranderingen aan) opslag van gegevens.

EIP 1014 is erop gericht om zogeheten state channels en off-chain-transacties beter te ondersteunen. Aan dit voorstel is door Vitalik Buterin zelf gewerkt. Het doel is om de snelheid van het netwerk te verbeteren.

EIP 1234 komt nog het dichtst in de buurt van deelnemers aan het netwerk: de miners. De beloning voor een gevonden blok gaat omlaag, van 3 ETH naar 2 ETH. Daarnaast is de introductie van de zogeheten difficulty bomb met 12 maanden uitgesteld.

De term difficulty bomb staat voor het moment dat de moeilijkheidsgraad om tot een nieuw block te komen zodanig hoog is geworden, dat het (te) lastig wordt om nog nieuwe blocks te vinden. Het idee erachter was om het gebruik van Proof-of-Stake consensus te stimuleren. Maar daar is een nieuw consensus-systeem voor nodig, en die is er nog niet. De oplossing: het verhogen van de difficulty nog even uitstellen. Daar staat wel een verlaging van de block-beloning tegenover.

Lang verhaal kort gemaakt: je hoeft zelf niets te doen. Het geeft een blik in de keuken bij Ethereum, en wellicht geeft het een idee bij wat er nog gaat komen. Na het doorvoeren van deze wijzigingen, zal de blik zich weer op Casper vestigen - de upgrade aan Ethereum die Proof-of-Stake moet introduceren. Wordt vervolgd!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.