Zakenbank Russische Gazprom gaat proefdraaien met crypto-diensten

De zakenbank van het grootste gasbedrijf ter wereld, Gazprom, wil haar rijke klanten ondersteunen met de handel in cryptovaluta. Volgens een medewerker van Gazprombank start dit jaar wellicht nog een pilot via een Zwitserse dochteronderneming.

Adoptie

Zakenbank Russische Gazprom gaat proefdraaien met crypto-diensten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het bericht kwam naar buiten via de Russische nieuwssite Vedomosti. Alexander Sobol, voorzitter van Gazprombank, zei dat mogelijk dit jaar nog een pilotprogramma gelanceerd wordt, hoewel de planning ervan nog in een vroeg stadium is. Er zijn verder geen details bekend, en het is daarom onduidelijk of Gazprombank zelf in cryptovaluta gaat investeren of enkel de handel erin gaat faciliteren.

Sobol:

“[De pilot] wordt niet op grote schaal gehouden, maar is gericht op individuen. E is vraag van grote privé-investeerders voor dergelijke diensten. Daarom onderzoeken we nu hoe we dat voor hen kunnen organiseren.”

Als het plan door gaat, zal het via een Zwitserse dochteronderneming verlopen, zodat van de soepele regelgeving in Zwitserland geprofiteerd kan worden.

Op dit moment worden cryptovaluta niet gereguleerd in Rusland, maar dat kan binnenkort veranderen. President Vladimir Putin heeft opdracht gegeven om voor 1 juli tot consensus te komen rondom dit onderwerp. Er liggen op dit moment twee wetsvoorstellen die, mochten ze leiden tot nieuwe wetten en regels, ICO's en andere aspecten van de cryptowereld flink zouden beperken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.