Wetgever Japan stelt 4 veranderingen voor ter verbetering belasting op cryptovaluta

Een politicus en wetgever in Japan komt met een viertal voorstellen om het huidige belastingstelsel aan te passen. Acceptatie van deze amandementen leidt onder andere tot belastingverlaging en aanmoediging van gebruik van digitale munten.

Regelgeving

Wetgever Japan stelt 4 veranderingen voor ter verbetering belasting op cryptovaluta
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Takeshi Fujimaki, lid van de op 2 na grootste oppositiepartij in Japan, stelde dat het belastingstelsel de (toe)komst van digitale valuta en blockchain-technologie niet in de weg zou mogen staan. Hij voegt daad bij woord en komt nu met 4 concrete voorstellen om de belastingen op cryptovaluta aan te passen.

Zo zou er een afzonderlijk tarief moeten komen van 20% op winsten uit cryptovaluta. Onder de huidige regelgeving loopt dat percentage op tot 55%, en kan het zelfs tot verlies leiden.

Ook zou verlies veroorzaakt door investeringen in cryptovaluta aftrekbaar gemaakt moeten worden, net zoals voor aandelen en onroerend goed het geval is. Handel tussen twee digitale valuta zou onbelast moeten worden:

“Om het volume van transacties tussen virtuele valuta te verhogen en om de markt voor virtuele valuta nieuw leven in te blazen, zou de handel in virtuele valuta vrijgesteld moeten zijn van belasting.”

Hetzelfde zou volgens Fujimaki moeten gelden voor kleine betalingen met cryptovaluta. Zou een Japanner nu in een restaurant met bitcoin betalen, moet hij belasting betalen over eventuele winst door de wissel van crypto- naar fiatvaluta.

Dit is niet de eerste keer dat Fujimaki het huidige beleid aan de kaak stelt. Afgelopen juni stelde hij voor om belastingen op winst uit cryptovaluta te wijzigen. Toentertijd kreeg hij veel tegenwind van de Japanse vice-premier.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.