MasterCard wil elektronische betalingen anoniem maken... met blockchaintechnologie

Volgens een recente patent-aanvraag wil MasterCard betalingsverkeer anonimiseren door blockchaintechnologie in te zetten. Het patent beschrijft hoe het systeem bepaalde eigenschappen van een transactie zou maskeren.

Adoptie

MasterCard wil elektronische betalingen anoniem maken... met blockchaintechnologie
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Een beetje ironisch is het wel. Net nu de Amerikaanse overheid onderzoekt hoe haalbaar het is om transacties met privacy coins te volgen, komt MasterCard naar buiten met precies het tegenovergestelde. Volgens een recente patent-aanvraag wil de betalingsverwerker "elektronische betalingen anonimiseren met gebruik van blockchaintechnologie".

Het idee van MasterCard lijkt erg op zogeheten mixers of tumblers. Dat zijn systemen die (onder andere) worden gebruikt door criminelen die hun geld willen witwassen.

Het systeem van MasterCard biedt een adres aan voor een transactie. Gegevens over de transactie worden opgeslagen, en in een nieuwe transactie verwerkt, met een nieuwe private key. Van daaruit wordt het geld naar de ontvanger gestuurd, en de ontvanger heeft enkel beschikking over adresgegevens van MasterCard.

Mogelijk dat MasterCard het in de patent-aanvraag niet of deels over transacties heeft met cryptovaluta. De term "transaction" wordt nogal ambigu gebruikt. In theorie kan het systeem ook gebruikt worden om transacties met fiatvaluta te anonimiseren.

Als betalingsverwerker zou MasterCard op deze manier - net als nu het geval is - fungeren als middle man. Wellicht dat deze patent-aanvraag onderdeel is van de zoektocht naar een positie binnen de (crypto)markt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.