Nationale olieproducent Abu Dhabi test blockchainplatform voor beheer supply chain

De Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) heeft een pilot achter de rug met een blockchainplatform voor het beheer van hun supply chain. De test is geslaagd, en blockchain wordt door het bedrijf een “game changer” genoemd.

Adoptie

Nationale olieproducent Abu Dhabi test blockchainplatform voor beheer supply chain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Uit het persbericht blijkt dat ADNOC voor het uitvoeren van de proef de hulp heeft ingeschakeld van IBM. ADNOC is één van 's werelds grootste olieproducenten. Dagelijks worden er ongeveer 3 miljoen vaten olie gevuld, en wordt er rond de 300.000 kubieke meters gas geproduceerd.

Het project heeft een platform opgeleverd dat de hoeveelheden binnen en financiële waarde van transacties bijhoudt. Effectief heeft het de boekhouding van de betrokken bedrijven geautomatiseerd. Abdul Nasser Al Mughairbi, manager bij ADNOC, vertelde over het platform tijdens World Energy Capital Assembly in Londen:

“Blockchain is een game-changer. Het reduceert onze kosten substantieel door tijdsintensieve processen te elimineren. Het versterkt de marketing van en handel in onze producten, en creëert duurzame waarde.”

ADNOC hoopt dat de ingebruikname van het systeem de doorlooptijd van transacties naar beneden brengt, en de kosten van de gehele operatie significant naar beneden brengt. 

Vorige week kwam er ook nieuws vanuit Abu Dhabi. De Al Hilal Bank meldde dat het een sukuk, het islamitisch equivalent van een obligatie, ter waarde van een half miljard dollar met behulp van een blockchain had uitgegeven.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.