Abu Dhabi Global Market: "Blockchain versimpelt KYC radicaal"

Vanuit de Abu Dhabi Global Market (ADGM) komt het bericht dat het een proef heeft afgerond met een op blockchain gebaseerde know-your-customer procedure. Het resultaat: blockchain versimpelt KYC radicaal.

Adoptie

Abu Dhabi Global Market: "Blockchain versimpelt KYC radicaal"
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De ADGM is een vrijhandelszone binnen de Verenigde Arabische Emiraten. Afgelopen dinsdag kwam het bericht naar buiten dat fase 1 van het project is afgerond, in samenwerking met de Financial Services Regulatory Authority (FSRA) en KPMG.

Als klant moet je je kunnen identificeren en verifiëren. Als je zaken doet met verschillende organisaties, moet dat meerdere keren. Omslachtig, dachten ze in Abu Dhabi, en dus werd een app ontwikkeld om het proces te vereenvoudigen.

De belangrijkste eigenschappen die de app inbrengt in het proces is een betrouwbare audit trail, een veilige manier van uitwisselen van data, en naleving van GDPR-regelgeving.

Uit de proef blijkt (PDF) dat de KYC-procedure, die momenteel omslachtig en duur is, “radicaal versimpeld” kan worden.

“Het e-KYC-project heeft concrete voordelen aangetoond van het gebruik van blockchaintechnologie. Het vereenvoudigt de KYC-controle in de gehele industrie, kan significante kostenbesparing opleveren, en een drijfveer zijn voor financiële toegankelijkheid.”

In juni voerde een groep van 39 banken en toezichthouders een proef uit voor een gelijksoortige toepassing.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.