7 Europese landen gaan samenwerken om het gebruik van blockchain te stimuleren

Zeven EU-lidstaten zijn van plan het gebruik van blockchaintechnologie flink te gaan promoten. Het doel is om de economie van de landen te transformeren. Met een gezamenlijke verklaring zet de groep een stempel onder de plannen.

Regelgeving

7 Europese landen gaan samenwerken om het gebruik van blockchain te stimuleren
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het gaat om de landen Frankrijk, Italië, Spanje, Malta, Cyprus, Portugal, en Spanje. Ze zijn het er alle 7 over eens: blockchain-technologie biedt kansen om de economie te veranderen. Door samen een verklaring te tekenen (PDF), maakt de groep duidelijk dat ze er samen de schouders onder zetten.

Volgens de groep kan blockchain een “game changer” zijn voor veranderingen binnen overheidsdiensten. Onder andere onderwijs, gezondheidszorg, en transport worden genoemd. Daarnaast kan de technologie zorgen voor een betere bescherming van eindgebruikers.

Ze gaan ook in op regelgeving rondom DLT-technologie. De groep is van mening dat wetgeving rekening moet houden met het decentrale karakter ervan. Wetgeving zou innovatie en experimenten niet in de weg moeten staan. Zo kunnen er bruikbare use-cases ontwikkeld worden.

Binnen de EU wordt blockchain-technologie nog niet gereguleerd. Er lopen wel onderzoeken en initiatieven om daartoe te komen. Eind november kondigde de Europese Commissie een nieuwe blockchain-associatie aan met 5 grote banken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.