Bitcoin-handelaar op Amerikaanse blacklist zegt onschuldig te zijn

Pas zijn er door de Amerikaanse overheid sancties uitgedeeld aan individuele bitcoin-adressen die betrokken zouden zijn bij malafide praktijken, waaronder die van Mohammad Ghorbaniyan. Hij stelt onterecht op de zwarte lijst te zijn geplaatst.

RegelgevingBitcoin

Bitcoin-handelaar op Amerikaanse blacklist zegt onschuldig te zijn
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het adres van de Iraanse bitcoin-handelaar was onderdeel van de wallet-houders wiens adressen zijn toegevoegd aan de lijst met OFAC-sancties. OFAC staat voor Office of Foreign Assets Control en is onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën. 

Ghorbaniyan zegt dat hij zich niet bewust was van de herkomst van de bitcoins. De OFAC stelt dat de munten verworven zijn via uitpersing van onder andere bedrijven, ziekenhuizen, universiteiten, en overheidsinstellingen via een ransomware-virus.

Sinds de sancties kan Ghorbaniyan zijn account op Blockchain.info niet meer gebruiken. Ook zijn Gmail account is niet meer toegankelijk. Hij geeft wel toe dat hij bitcoin gewisseld heeft naar Iraanse rial voor twee individuen die bij de FBI bekend zijn.

Het is in ieder geval opmerkelijk dat iemand op deze manier toegang tot z'n digitale valuta kan verliezen. Het geeft voor de autoriteiten uiteraard ook nog eens aanleiding om de overlap tussen zwarte markten en cryptovaluta onder de loep te nemen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën had bij navraag geen commentaar.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.