Zwitserse AFM komt met nieuwe fintech-licentie met versoepelde eisen

De Zwitserse autoriteit voor financiële markten (FINMA) heeft een nieuwe fintech-licentie geïntroduceerd. De eisen om de licentie te bemachtigen zijn versoepeld, en de licentie is ook van toepassing op blockchain- en crypto-bedrijven.

Regelgeving

Zwitserse AFM komt met nieuwe fintech-licentie met versoepelde eisen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De financiële waakhond kwam maandag met het bericht naar buiten. Een nieuwe fintech-licentie, onder andere voor blockchainbedrijven en bedrijven die met cryptovaluta werken, die makkelijker te bemachtigen is. De licentie is bedoeld om “innovatieve bedrijven in de financiële sector” te ondersteunen.

Onder de nieuwe licentie is het onder andere toegestaan om publieke stortingen tot $100 miljoen te ontvangen, gegeven dat er geen rente over het geld betaald wordt. De introductie van de nieuwe licentie is een aanvulling van de Zwitserse Banking Act, die bedoeld is om fintech-innovatie te stimuleren.

De FINMA heeft ook richtlijnen gepubliceerd (PDF) om het aanvraagproces te vereenvoudigen, door alle details die nodig zijn in het proces vooraf inzichtelijk te maken. Daaronder valt bijvoorbeeld een beschrijving van bedrijfsactiviteiten, en een ondernemingsplan voor de komende 3 jaar.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.