General Motors noemt blockchain als data-oplossing voor zelfrijdende auto's

Uit een patent-aanvraag van General Motors (GM) blijkt dat het grote autobedrijf een oogje heeft op blockchaintechnologie. Het patent beschrijft een proces waarin het gebruikt wordt voor de opslag van gegevens van zelfrijdende auto's.

Adoptie

General Motors noemt blockchain als data-oplossing voor zelfrijdende auto's
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Naast de opslag van gegevens van zelfrijdende auto's, faciliteert het beoogde blockchainplatform het delen van gegevens tussen deelnemers aan het blockchain-netwerk (de auto's), aldus de patent-aanvraag.

Navigatie van de auto is één van de use cases die genoemd worden in de aanvraag:

“In het kader van het genereren van (navigatie)routes is het wenselijk dat informatie over locatie en voertuigdichtheid door voertuigen wordt aangeboden en (automatisch) tussen hen wordt gedeeld.”

In de aanvraag is ook te lezen dat GM nadenkt over het integreren van betalingen, zodat de auto zelf tol of andere diensten kan betalen waar kosten aan verbonden zijn.

GM heeft een aanzienlijke hoeveelheid tijd en energie gestoken in autonome voertuigen. In maart kondigde het bedrijf aan dat het in 2019 de productie van zelfrijdende auto's zou starten. Samen met andere autofabrikanten, waaronder BMW, heeft GM het Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) opgericht.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.