Betalingsnetwerk Calastone verplaatst in 2019 haar betalingsnetwerk naar blockchain

Calastone is van plan om z'n gehele zogeheten settlement-systeem te verplaatsen naar een op blockchain gebaseerd platform. Calastone, gevestigd in het VK, is een belangrijke schakel voor de afhandeling van betalingen tussen bedrijven.

Adoptie

Betalingsnetwerk Calastone verplaatst in 2019 haar betalingsnetwerk naar blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Calastone is de beheerder van een zogeheten settlement-netwerk. Dat is een netwerk voor de afhandeling en betaling, waarin transacties order voor order, real-time worden verwerkt. In totaal maken meer dan 1.700 bedrijven gebruik van het netwerk van Calastone, waaronder JP Morgen Asset Management. Naar schatting kan de verandering de industrie tot $4,3 miljard besparen.

Op het moment worden de transacties nog handmatig afgehandeld. Het gaat om 9 miljoen berichten en transacties per maand, ter waarde van ongeveer $217 miljard. Het nieuwe blockchainplatform moet deze processen gaan automatiseren.

Vorig jaar juni was Calastone al bezig met een proof-of-concept voor het systeem. Toentertijd noemde het bedrijf het een “gedistribueerde markt-infrastructuur”:

“Een blockchain-marktplaats verlicht operationele inefficiënties. Verbeterde performance, en lagere kosten. Een win-win voor iedereen.”

Uit de berichtgeving nu kunnen we afleiden dat het gebouwde concept is bevallen. Calastone is overigens niet de enige speler in de wereld van asset management die kijkt naar blockchaintechnologie als basis voor transacties. Begin 2016 kwamen er al berichten naar buiten van andere Britse-spelers, zoals Aberdeen Asset Management en Aviva Investors. In Amerika kwam een soortgelijk bericht van mutual funds manager Vanguard.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.