Overheid Thailand test blockchain ter bestrijding van belastingfraude

Volgens de Bangkok Post test de fiscus van Thailand het gebruik van blockchaintechnologie tegen fraude met BTW-betalingen in het land. Het systeem moet BTW-facturen helpen verifiëren en op die manier nepfacturen voorkomen.

Adoptie

Overheid Thailand test blockchain ter bestrijding van belastingfraude
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De directeur van de Thaise belastingdienst, Ekniti Nitithanprapas, geeft aan dat het gebruik van blockchaintechnologie kan helpen om BTW-facturen te verifiëren, om op die manier de facturen die niet authentiek zijn eruit te kunnen vissen. De fiscus is ook van plan om andere opkomende technologieën in te gaan zetten, zoals machine learning, artificial intelligence, en big data.

Thailand is niet het eerste land waarin naar blockchaintechnologie gekeken wordt in de context van belastingfraude. In mei dit jaar kwam een soortgelijk bericht vanuit China, dat samen met internetgigant Tencent een soortgelijk gevecht aan ging.

Langzaamaan komen ontwikkelingen rondom blockchaintechnologie op stoom in Thailand. In juni kondigde de centrale bank van het land aan dat het een eigen cryptovaluta (PDF) aan het testen is, waarmee transacties tussen banken sneller en goedkoper zouden moeten worden. In juli kwam naar buiten dat de Thailand Bond Market Association bezig is met een blockchainsysteem voor de afwikkeling van obligaties.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.