Manipuleert Wallstreet de cryptomarkt om zelf goedkoop in te kunnen slaan? Volgens Palm Beach Confidential wel

Een veelgehoorde verhaallijn: de prijs van bitcoin wordt naar beneden gemanipuleerd zodat de grote jongens in kunnen kopen. Volgens Teeka Tirwari van Palm Beach Confidential is dat precies wat er gebeurt en komt met onderbouwing.

Markt

Manipuleert Wallstreet de cryptomarkt om zelf goedkoop in te kunnen slaan? Volgens Palm Beach Confidential wel
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Jamie Dimon, CEO van JP Morgan

Tirwari begint zijn verhaal met de CEO van JP Morgan. Jamie Dimon zegt op 12 september 2017 dat bitcoin frauduleus is, met de inmiddels beruchte woorden: "Bitcoin is a fraud". De prijs van bitcoin viel in korte tijd met 24%. Binnen de muren van JP Morgan maakt Dimon het nog spannender, en roept dat hij iedere trader ontslaat die iets doet met bitcoin. En in de woorden van Tirwari: als Dimon spreekt, luister je. Zo simpel is het.

Het weekend erop doen onderzoekers van Palm Beach een ontdekking. De twee grootste investeerders in een Europees bitcoin-fonds, een fonds die "fysieke bitcoins" koopt, zijn... Morgan Stanley, en JP Morgan. Dimon zet bitcoin weg als oplichterij, vertelt zijn medewerkers er vanaf te blijven, en koopt zich tegelijkertijd met JP Morgan in. Onethisch, maar niet illegaal.

George Soros

George Soros is een Hongaars-Amerikaans zakenman, en goed voor meer dan 25 miljard dollar. Een bekende naam, en wat hij zegt, wordt door velen zwaar gewogen. Op 24 januari komt Soros naar buiten met zijn visie op bitcoin. Het is "een bubbel", en "de slechtste investering ooit". Zijn advies: "koop het niet!"

In de periode daaropvolgend viel de prijs van bitcoin met 44%. Twee maanden later, begin april, ontdekken analysten van Palm Beach dat het investeringskantoor van Soros toestemming heeft gekregen om in cryptovaluta te investeren. Dit is overigens niet de eerste keer dat Soros dit trucje uithaalde. Met sterling zilver had hij een soortgelijke investeringsstrategie.

Goldman Sachs

Op 7 februari komt Goldman Sachs naar buiten met een fors statement: "Most cryptocurrencies will crash to zero". Volgens Tirwari werd op dat moment binnen de muren van Goldman al gewerkt aan een crypto trading desk, ondanks dat de bank dat zelf ontkende. De prijsdaling die Palm Beach aan deze uiting koppelt is 27%.

Begin februari komt de bank dus naar buiten met "BTC naar 0". Een paar maanden later, begin mei, kondigt de bank dan toch het eigen handelskantoor aan voor cryptovaluta. En niet alleen dat. Ze besteden $400 miljoen (!) aan de aankoop van een cryptocurrency trading platform.

Let op wat mensen doen

Volgens Tirwari is het duidelijk. Er wordt door grote spelers een beeld geschetst van een totale crash van cryptovaluta, en op de achtergrond wordt daar door diezelfde spelers gebruik van gemaakt. Tirwari noemt zelfs het woord "samenzwering" even, maar kan dat niet bewijzen. Maar toch, aldus Tirwari: "if it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck."

Dit zijn de mensen en partijen die nu in cryptovaluta investeren:

  • Miljardair en hedgefonds-manager Steven Cohen.
  • Miljardair en hedgefonds-manager Marc Lasry.
  • Andreessen Horowitz, vroege investeerder in AirBNB, Facebook, Skype, en Coinbase.
  • Wellington Capital (> $1.000 miljard aan assets).
  • Susquehanna International Group, 12e grootste handelsbedrijf wereldwijd qua volume
  • Nieuwe Goldman Sachs CEO David Solomon.
  • BlackRock - 's werelds grootste asset manager.
  • De Rothschilds.

Het beeld dat er flink geïnvesteerd wordt in cryptovaluta wordt bevestigd door een partij als Thompson Reuters, die onderzoek deed naar het sentiment onder financiële instellingen. Ruim 1 op de 5 daarvan gaf aan in 2018 te gaan investeren in cryptovaluta.

Inmiddels verandert het sentiment langzaam, en geven steeds meer grote beleggers openheid van zaken. Wellicht omdat de posities al ingenomen zijn. Misschien vanwege de uitingen van andere grote spelers, zoals ICE, en Fidelity. Het advies van Tirwari: let niet op wat mensen zeggen, maar bestudeer wat mensen doen.

Het hele verhaal kan je hier bekijken:

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.