Intel wint patent voor "energiezuinige methode" om Bitcoin te minen

Tech-gigant Intel heeft een patent gewonnen op het gebied van cryptocurrency mining. Daarin wordt een processor beschreven waarmee Bitcoin energiezuinig(er) te minen is, zonder veel aan rekenkracht in te leveren.

BedrijfslevenBitcoin

Intel wint patent voor "energiezuinige methode" om Bitcoin te minen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Afgelopen dinsdag kreeg Intel het patent toegewezen van de U.S. Patent and Trademark Office. In het patent gaat Intel in op de architectuur van de processor, die volgens het patent een “energie-efficiënte manier van bitcoin-mining mogelijk maakt met uitstekende prestaties”. Daarbij wordt het gebruik van het SHA-256 algoritme van bitcoin genoemd.

Het is niet de eerste keer dat Intel zich bezig houdt met mining. Zo was Intel betrokken bij de productie van de chips voor het mining-bedrijf achter 21 Inc, die later omgedoopt werd tot Earn.com en uiteindelijk door Coinbase is opgekocht.

Miners worden beloond met de munt waar ze hun rekenkracht beschikbaar voor stellen. Voor sommige munten, waaronder bitcoin, is het nodig om zogeheten hardware accelerators te gebruiken, zoals ASICs. En die gebruiken een grote hoeveelheid energie. 

Intel houdt in het patent vast aan het gebruik van ASIC's, maar ziet mogelijkheden om die architectuur te verbeteren. Intel spreekt over het vastleggen van bepaalde parameters (hardwiring) en het aanpassen van de manier waarop een 32-bit nonce wordt gevalideerd.

Het systeem van Intel zou de benodigde stroom voor een chip met minimaal 15% verminderen. Dat maakt het minen van bitcoin wat ons betreft nog geen energiezuinige aangelegenheid, maar innovatie op dit gebied is veelbelovend.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.