Amazon komt met nieuwe dienst voor het bouwen van blockchains

Amazon heeft een nieuwe dienst aangekondigd waarmee de tech-gigant bedrijven helpt om blockchain platforms te bouwen. De dienst maakt gebruik van Hyperledger Fabric. Later wordt het ook mogelijk om Ethereum als basis te gebruiken.

Adoptie

Amazon komt met nieuwe dienst voor het bouwen van blockchains
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De aankondiging van het Amazon Managed Blockchain platform werd gedaan op Amazon's re:Invent conferentie. Amazon noemt het een “volledig [door Amazon] beheerde dienst die het makkelijk maakt om schaalbare blockchainnetwerken te beheren”. In eerste instantie is alleen Hyperledger Fabric als basis beschikbaar. Ethereum komt er later bij.

Het nieuwe platform is onderdeel van Amazon Web Services, Amazon's cloud computing dochter waar een groot aantal websites en diensten op draaien, waaronder platforms als Netflix.

Het voordeel van Amazon Managed Blockchain is volgens de website dat het de overhead van het maken van het netwerk wegneemt, en automatisch meeschaalt met de vraag van de applicaties die op het netwerk draaien. Zo zouden er “miljoenen transacties” mogelijk zijn.

Amazon heeft ook een oplossing voor data-opslag:

“Onze dienst kan een onwijzigbare kopie van activiteit op het blockchainnetwerk naar Amazon's Quantum Ledger Database (QLDB) kopiëren. Zo kan je eenvoudig het netwerk analyseren buiten de blockchain om, en inzichten verkrijgen over trends [in de gegevens].”

QLDB is zelf geen blockchain-platform, maar kan naar eigen zeggen wel samen met Amazon's blockchainproducten gebruikt worden om een complete en verifieerbare geschiedenis van data-mutaties bij te houden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.