Voorzitter SEC: crypto ETF heeft exchanges nodig die "vrij zijn van manipulatie"

Jay Clayton, de voorzitter van de SEC, heeft aangegeven dat een ETF voor cryptovaluta er pas komt als problemen rondom marktmanipulatie zijn aangepakt. Volatiliteit van de prijs is een veel kleiner probleem.

Regelgeving

Voorzitter SEC: crypto ETF heeft exchanges nodig die "vrij zijn van manipulatie"
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Hoe de problemen rondom marktmanipulatie precies worden beteugeld, is voor Clayton niet relevant. Hij heeft zelf geen specifieke eisen. Als de problemen maar aangepakt worden, aldus Clayton tijdens CoinDesk's Consensus-conferentie.

Ook betrouwbare custody solutions zijn nodig voordat er een ETF komt. De beweeglijkheid van een prijs is een minder heet hangijzer:

“De prijzen die investeerders zien zouden prijzen moeten zijn waar ze op kunnen vertrouwen. Vrij van manipulatie. Niet vrij van volatiliteit, maar vrij van manipulatie.”

Overigens gaaf de SEC-voorzitter vooraf aan dat hij op persoonlijke titel sprak. Mogelijk dat de commissie die zich over deze zaken buigt een andere mening toebedeeld is, maar waarschijnlijker is dat deze uitspraken de consensus binnen de SEC weerspiegelen.

Clayton ging ook kort in op de vraag of ICO's (token sales) vergelijkbaar zijn met de verkoop van securities: “Als je een onderneming financiert met een ICO, moet je beginnen met de aanname dat het en security is”. Clayton geeft aan dat er soms veel informatie nodig is voordat duidelijk is of je te maken hebt met een security. Maar:

“Van veel is het duidelijk. Ik verkoop je mijn token, ik duik onder en bouw een onderneming, en hopelijk is de aankoop die je hebt gedaan op den duur winstgevend.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.