Blockchainplatform voor banken (CLSNet) gaat live; eerste gebruikers Goldman Sachs en Morgan Stanley

CLSNet, een blockchainplatform voor grote financiële instellingen, is na 2 jaar bouwen live gezet. Goldman Sachs en Morgan Stanley maken er als eerst gebruik van. Zes andere deelnemers, waaronder de Bank of China, komen er binnenkort bij.

Adoptie

Blockchainplatform voor banken (CLSNet) gaat live; eerste gebruikers Goldman Sachs en Morgan Stanley
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het blockchainplatform is door IBM ontwikkeld voor de CLS Group. CLS is een in september 2002 door een aantal van 's werelds grootste banken opgerichte speciale bank. Het gaat om een op wereldniveau opererend betalingsinstituut voor internationale valutatransacties. Het platform moet de transacties tussen deelnemende banken versoepelen. Uit Nederland zijn de Rabobank en ING erbij betrokken.

Goldman Sachs en Morgan Stanley zijn de early adopters en zijn de eerste twee bedrijven die aan boord zijn. De komende maanden komen er 6 deelnemers bij uit Noord-Amerika, Europa, en Azië, waaronder de Bank of China. 

Ram Komarraju, directeur bij CLS: “We hebben de eerste orders aan elkaar gekoppeld, bijbehorende transacties bevestigd, en verrekend met betrokken partijen.”

Het netwerk dat nu live staat, ondersteunt meer dan 120 fiatvaluta, en is ontworpen om internationale betalingen te standaardiseren. Het is ontwikkeld in samenwerking met bedrijven aan de koop- en aan de verkoopkant van de markt. Daarnaast helpt het platform om te voldoen aan een code of conduct voor markten die de handel in buitenlandse valuta faciliteren — de Fx Global Code (PDF).

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.