F2Pool schat dat zo'n 600.000 bitcoin-miners gestopt zijn in de afgelopen 2 weken

De oprichter van F2pool, Mao Shixing, schat dat tussen de 600.000 en 800.000 bitcoin-miners hun machines gestopt hebben sinds de tweede helft van november. De teruggelopen waarde van bitcoin is volgens Shixing de belangrijkste reden.

MarktBitcoin

F2Pool schat dat zo'n 600.000 bitcoin-miners gestopt zijn in de afgelopen 2 weken
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Shixing sprak met CoinDesk in een interview. Hij geeft aan dat zijn inschatting is gebaseerd op de afname van de totale hashrate van het bitcoin-netwerk. Ook met de rekenkracht van oude miners, die het moeilijker hebben gekregen winstgevend te zijn, is rekening gehouden.

Volgens data van blockchain.info is de hashrate in november van 47 miljoen TH/s gedaald naar 41 miljoen TH/s. Dat is een daling van om en nabij de 13%. Op blockchain.info is een aggregatie zichtbaar van alle beschikbare rekenkracht op het bitcoin-netwerk.

Shixing ziet dat de markt moeite heeft om overeind te blijven:

“Het is moeilijk om het preciese aantal miners te berekenen die ermee gestopt zijn. Maar we hebben gezien dat er tienduizenden stopten in de afgelopen dagen, op basis van gesprekken die we hebben gehad met grote (mining)bedrijven.”

Eerder schreef Shixing op social media dat mining-apparatuur in China in verband met waardedaling "per kilogram verkocht worden". Dat bleek grappig bedoeld te zijn:

“De miners die worden verkocht naar gewicht zijn oude modellen die niet meer bruikbaar zijn. Mensen verkopen ze dus om te recyclen.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.