Zwitserse Spoorwegen (SBB) test blockchain voor identiteitsbeheer
De Zwitserse Spoorwegen (SBB) bouwt wat af en wil zeker weten dat er gekwalificeerd personeel op hun bouwplaatsen rondloopt. Op blockchain gebaseerd identiteitsbeheer moet daarbij helpen. De SBB blikt terug op 4 maanden testen.
De Swiss Federal Railways (SBB) heeft een vier maanden lange test achter de rug met een zogeheten blockchain-based credentials management system. Het systeem, uPort, moet de spoorbeheerder meer zekerheid geven over het bouwpersoneel dat ze in dienst nemen of inhuren.
Daniele Pallecchi, woordvoerder van de SBB: “Op bouwplaatsen van de SBB zijn vaak derde partijen aanwezig. Er zijn om veiligheidsredenen strikte eisen met betrekking tot de kwalificaties van het personeel.”
Een medewerker maakt z'n digitale identiteit aan in de uPort app op z'n telefoon. De SBB geeft certificaten uit waaruit blijkt dat de medewerker de juiste training heeft gehad en koppelt die gegevens aan de medewerker. Om toegang te krijgen tot een bouwplaats, moet het personeel een QR-code laten scannen die wordt gegenereerd door de app. Voor de spoorbeheerder belangrijke gegevens worden bijgehouden, en zo ontstaat een accuraat logboek.
uPort maakt gebruik van Ethereum. Tijdens de testperiode bleek de snelheid van Ethereum een probleem, en is een deel van de applicatie off-chain gebracht. Ook het voldoen aan GDPR-wetgeving bleek uitdagend.
In de context van de nieuwe architectuur van uPort worden persoonlijke gegevens op het mobiele apparaat van de gebruiker opgeslagen. Dit werkt goed voor kleine hoeveelheden gegevens. Als het complexer wordt, is het volgens Alice Nawfal, directeur bij uPort, mogelijk geen adequate oplossing meer.
Nawfal: “Hiervoor waren de usecases eenvoudig. Denk aan mensen die konden bewijzen dat ze inwoner zijn van een bepaalde stad. De implementatie van de spoorwegen is veel complexer, met meerdere certificaten en referenties.”
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.