Overheid Noorwegen schrapt energiesubsidie voor bitcoinminers

De overheid van Noorwegen heeft subsidie op de energiebelasting voor bitcoinminers geschrapt. Nu vallen grote miningbedrijven onder een regeling die geldt voor de energie intensieve industrie. Vanaf volgend jaar betalen miners normale tarieven.

RegelgevingBitcoin

Overheid Noorwegen schrapt energiesubsidie voor bitcoinminers
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het nieuws kwam naar buiten via de Noorse nieuwssite Aftenposten. In een rapport van de overheid zou expliciet zijn vermeld dat "cryptocurrency miners" vanaf volgend jaar geen korting meer krijgen op de energiebelasting, en de normale prijs moeten betalen.

In Noorwegen is een regeling voor bedrijven die veel energie verbruiken. Onder die regeling betalen bedrijven die jaarlijks meer dan 0,5 megawatt verbruiken $0,00056 belasting per kilowattuur, in plaats van de standaard $0,019. 

Met andere woorden: grote miners betalen slechts 2,8% van de belasting die normaliter op het energieverbruik geheven wordt. Dat gaat veranderen, en dat betekent een flinke extra kostenpost.

Woordvoerder var het Noorse parlement, Lars Haltbrekken: “Noorwegen kan niet doorgaan met het geven van belastingkorting voor cryptovaluta zoals Bitcoin, de meest vieze vorm van cryptografische output. Het vereist zeer veel energie en is verantwoordelijk voor de uitstoot van grote hoeveelheden broeikasgassen.”

De verandering van het beleid zorgt natuurlijk voor boze bedrijven. Roger Schjerva van ICT Norway: “Dit is schokkend. De overheid heeft het framework veranderd zonder discussie, consultatie, of dialoog met de industrie.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.