Grote banken melden zich aan voor nieuw Europees samenwerkingsverband voor blockchain apps

De Europese Commissie komt met een nieuw samenwerkingsverband: de International Association for Trusted Blockchain Applications (IATBA). Vijf grote Europese banken, waaronder het Spaanse BBVA, zijn al aan boord.

Regelgeving

Grote banken melden zich aan voor nieuw Europees samenwerkingsverband voor blockchain apps
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het balletje kwam aan het rollen door een aankondiging van de Spaanse bankgigant BBVA. De bank geeft aan dat het samen met vier andere banken deelneemt aan het nieuwe samenwerkingsverband. De IATBA wordt in het eerste kwartaal van 2019 naar verluid officieel in het leven geroepen. Namen van de andere banken zijn niet bekend, maar er zijn bronnen die Santander noemen als deelnemer.

Het initiatief zelf is eerder benoemd tijdens een recent rondetafel-gesprek met als onderwerp: “Industrieën samenbrengen om Europa leider te maken op het gebied van blockchaintechnologieën”. Dat evenement vond op 20 november plaats in Brussel.

Carlos Kuchkovsky, baas van het R&D-team van BBVA, denkt dat het samenwerkingsverband een belangrijke rol kan spelen in de totstandkoming van best practices en standaarden. Kuchkovsky:

“Blockchain is niet enkel een technologie. Het maakt nieuwe business modellen mogelijk, met de introductie van de ‘token-economie’. Zo maakt het de weg vrij voor een toekomstige decentrale economie.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.