Nieuwe aanklacht tegen Coinbase voor handel met voorkennis

Er is een nieuw groepsgeding aangevraagd tegen Coinbase. De exchange wordt handel met voorkennis verweten. Pasgeleden werd een soortgelijke aanklacht niet ontvankelijk verklaard door onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid ervan.

RegelgevingCoinbase

Nieuwe aanklacht tegen Coinbase voor handel met voorkennis
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De nieuwe aanklacht is een aanpassing op de vorige en legt in meer detail uit hoe insiders bij Coinbase afgelopen december hebben kunnen profiteren van de uitrol van bitcoin cash op de exchange.

De eisers geloven dat Coinbase met “leugens en bedrieglijke statements” naar buiten kwam ten tijde van de listing van de bitcoin fork. In het document wordt gesteld dat de prijs van bitcoin cash kunstmatig omhoog is geduwd, en de prijs van bitcoin naar beneden. Daarnaast zouden er insiders zijn geweest die bticoin cash konden aanschaffen voordat andere klanten orders konden plaatsen.

Het document vervolgt:

“De consequentie ervan is dat Coinbase een significante hoeveelheid inkomsten heeft binnengehaald via de orders van z’n klanten. Coinbase verdiende aan de (prijs)spreiding van de opgeblazen prijs van BCH. En om een ‘run’ van verkopers te voorkomen, werd de handel enkele minuten na de lancering van BCH gestaakt. Behalve voor een paar insiders, zij konden gedurende de gehele lancering blijven handelen.”

De aanklacht komt ongeveer een maand nadat een rechter de eerste aanklacht als niet ontvankelijk verklaarde. Toentertijd was er onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid ervan, en werd de klacht volgens de rechter onvoldoende onderbouwd.

Coinbase moet voor 20 december reageren. Een hoorzitting staat op 31 januari 2019 gepland.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.