Chainalysis: Bitcoin-betalingen met 80% gedaald in 2018

Uit data van Chainalysis blijft dat het gebruik van BTC voor commerciële betalingen flink gedaald is dit jaar. Ondanks verhoogde prijsstabiliteit is de waarde van verwerkte bitcoin-betalingen met 80% gedaald, naar $96 miljoen.

MarktBitcoin

Chainalysis: Bitcoin-betalingen met 80% gedaald in 2018
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Voor Reuters is het een reden om de conclusie te trekken dat cryptovaluta het zwaar hebben om tot hun recht te komen:

“Dat suggereert dat de cryptovaluta moeite heeft om de stap te maken van speculatief asset naar een serieus alternatief op door de staat uitgegeven geld.”

De waarde van verwerkte betalingen is gedaald van $427 miljoen in december 2017, naar $96 miljoen in september 2018. Deze daling lijkt de prijsdaling van bitcoin zelf te spiegelen.

Interessant is dat de daling is ingezet tijdens de spectaculaire bull run van december 2017. Een econoom bij Chainalysis vermoed dat houders van BTC sindsdien minder snel geneigd zijn hun bitcoin te gebruiken uit angst (gevoelsmatig) teveel te betalen: “Toen de prijs zo snel omhoog ging als afgelopen jaar, kon je al $1.000 verliezen puur door het uit te geven.”

In de periode dat betalingen in winkels zijn gedaald, is flink gewerkt aan de schaalbaarheid van het bitcoinnetwerk. Het lightning network, een zogeheten second layer solution, bereikte een nieuw hoogtepunt deze week. Het netwerk bestaat volgens 1ML nu uit meer dan 4.150 nodes met een capaciteit van boven de 1,9 miljoen dollar.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.