OKEx onder vuur voor rommelen met BCH-contracten

OKEx nam vorige week een ongewone beslissing: de exchange forceerde zonder waarschuwing de afwikkeling van Bitcoin Cash contracten, precies toen prijzen daalden. Handelaars boos, en OKEx stelt onterecht zwartgemaakt te zijn. Wat is er gebeurd?

Exchange

OKEx onder vuur voor rommelen met BCH-contracten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De op 1 na grootste exchange wordt verweten dat ze onaangekondigd een controversiële beslissing hebben genomen. Op 14 november heeeft de exchange ineens de Bitcoin Cash futures afgewikkeld, precies op het moment dat de markt aan het kelderen was.

Zo'n beweging kan handelaars veel geld kosten. Qiao Changhe is daar een voorbeeld van. Hij stelt dat zijn fonds zo'n $700.000 verloren heeft, omdat zijn positie abrupt gesloten werd. Changhe geeft aan dat hij vanwege dit voorval heeft besloten om de positie van zijn fonds op OKEx te verkleinen: “OKEx verliest z'n geloofwaardigheid. De contracten (futures) zijn onzin geworden, niet meer iets dat we als hefboom kunnen gebruiken.”

Via een aantal statements ná het voorval, biedt OKEx excuses aan voor “het ongemak dat het misschien heeft veroorzaakt”. Toch staat de exchange nog achter de beslissing, omdat OKEx stelt de beslissing te hebben genomen om klanten te beschermen tegen de volatiliteit die geassocieerd is met de hardfork van Bitcoin Cash. Andy Cheung van OKEx:

“Na het overwegen van verschillende scenario's, besloten we dat een vroege afwikkeling het meest eerlijk en rationeel was om de markt op orde te houden.”

Voor veel handelaars kwam deze beslissing als een verrassing. Alle handelaars die in contact hebben gestaan met Bloomberg gaven aan dat OKEx de enige exchange is die zij kennen die op deze manier contracten heeft afgewikkeld: “Het is misschien niet illegaal, maar wel erg ongewoon.”

Het lijkt erop dat het balletje is gaan rollen door een Medium-post van Amber AI. Zij hebben in een tijdlijn hun versie van het gebeuren beschreven. Afgelopen maandag kwam Bloomberg erover naar buiten, en refereren in hun nieuwsbericht naar het artikel van Amber AI. In een losse update reageert OKEx inhoudelijk op het artikel van Amber AI. Daarin stelt OKEx dat het artikel van Amber AI gevuld is met onjuiste claims, ze daarom onterecht zijn zwartgemaakt, en dreigt de exchange met een rechtzaak.

Hoe de vork precies in de steel zit, is lastig te achterhalen. Daarom sluiten we maar af met de waarschuwing die OKEx in hun laatste update ook geeft: handelen in digitale assets brengt "significante risico's" met zich mee.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.