CEO van softwaregigant Autodesk tipt blockchain om corruptie in bouwindustrie te verminderen

De CEO van Autodesk ziet in blockchaintechnologie een grote kans om corruptie in de bouwindustrie te verminderen, en zo het vertrouwen tussen spelers in de sector te verhogen. Autodesk is een grote speler in de markt van engineering-software.

Adoptie

CEO van softwaregigant Autodesk tipt blockchain om corruptie in bouwindustrie te verminderen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

CEO Andrew Anagnost sprak erover tijdens een rondetafeldiscussie met journalisten tijdens het 2018 Autodesk University evenement in Las Vegas. Op de vraag waarom Autodesk blockchain nog niet overweegt als onderdeel van hun softwarepakket, antwoordde Anagnost: “Oh, maar dat doen we wel. We hebben gewoon publiekelijk nog nooit onze mening erover gedeeld.”

In de bouwindustrie lopen gesprekken over de manieren waarop blockchaintechnologie gebruikt kan worden in bouwprocessen. Voor Anagnost komt het neer op het verhogen van vertrouwen: 

“Waar is blockchain goed in? Het is een gedistribueerd en betrouwbaar grootboek, waarvan de inhoud niet gewijzigd kan worden. Het voegt traceerbaarheid en controleerbaarheid aan bestaande processen toe. Dergelijke technologie vindt z'n plek wel in de bouwsector. Een omgeving met complexe processen en een gebrek aan vertrouwen.”

Tijdens het gesprek legt Anagnost z'n vinger op een zere plek en benoemt één van de grootste drempels om tot een transparantere bouwsector te komen: mensen en bedrijven die bewust niet gevolgd willen worden. Ook vriendjespolitiek is een probleem. Anagnost:

“Ze willen eigenlijk geen betrouwbaar verslag van wie wat deed, wanneer en hoe. Om dit te laten werken, moeten er veel spelers zijn die het gebruik van een blockchainplatform afdwingen. Ik ben op bouwplaatsen geweest, en ik heb gewerkt met bedrijven die toezicht houden op kwaliteit. Soms wordt er een aantekening gemaakt, soms niet. Ik vraag dus — waarom schreef je hier niets over op? ‘Oh, omdat ik hem ken, ik vertel het hem zo wel even.’ Dus de onderaannemer die hij kent, krijgt geen aantekening, en de onderaannemer die hij niet kent wel.”

Eén van de grote uitdagingen wordt om tot processen te komen die transparantie afdwingen, die onbetrouwbare deelnemers eraan buiten werking stellen. Blockchaintechnologie kan daar een belangrijke rol in spelen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.