Oxfam lanceert blockchainplatform voor rijstboeren in Cambodja

Oxfam heeft een blockchainproject gelanceerd met de naam BlocRice. Het doel ervan is de onderhandelingspositie van de boeren te verbeteren door alle spelers in de supply chain met elkaar te verbinden op één platform.

Adoptie

Oxfam lanceert blockchainplatform voor rijstboeren in Cambodja
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het nieuwe platform gaat gebruik maken van smart contracts om digitale overeenkomsten vast te leggen. Bij die overeenkomst zijn alle spelers in de supply chain betrokken. Boeren, exporteurs, importeurs, en verkooppunten. SanoRice, een Nederlandse fabrikant van rijstcrackers, is bij de pilot betrokken.

Solinn Lim, directeur bij Oxfam, vertelt: “BlocRise zet in op het gebruik van zulke digitale contracten als manier om een sociale en economische machtsverschuiving te veroorzaken. De verwachting is dat het toepassen van blockchaintechnologie de onderhandelingspositie van kleine boeren in de supply chain versterkt.”

Oxfam verwacht dat het platform boeren gaat helpen hun prijsstelling te verbeteren, onder meer door verbeterde automatisering en zichtbaarheid van individuele boeren. Boeren krijgen in samenwerking met Oxfam ook toegang tot nieuwe (cashloze) betalingsdiensten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.