Google verwijdert vier malafide crypto apps uit de Play Store

Cybersecurity-onderzoeker Lukas Stefanko kwam 4 nep-apps in de Play Store tegen die zich voordeden als wallet van bekende cryptovaluta. De apps zijn enkele honderden keren gedownload, en inmiddels uit de Play Store verwijderd. Opletten dus!

Veiligheid

Google verwijdert vier malafide crypto apps uit de Play Store
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De strijd tegen malafide apps in de appstores van Apple en Google gaat gewoon door en is nog lang niet gewonnen. Recent kwam Lukas Stefanko apps tegen die zich voordeden als wallet. MetaMask bijvoorbeeld, en voor valuta als Tether en NEO. De apps waren honderden keren gedownload en zijn vrij snel na Stefanko's melding verwijderd.

Dit type apps zijn onderdeel van een phising-strategie, met als doel het geld te stelen van degene die erin tuint. Er worden publieke adressen getoond aan de gebruiker waarvan de private key bij de bouwer van de app bekend is. Argeloze gebruikers zien hun geld via die achterdeur weer verdwijnen.

Stefanko stelt dat de apps waren gemaakt met een app builder die weinig tot geen programmeerervaring vereist. Omdat de drempel om dit type apps te maken zeer laag is, ziet Stefanko de situatie niet snel verbeteren:

“Dat betekent dat — zodra Bitcoin in prijs stijgt en weer op de voorpagina's terechtkomt — iedereen een simpele maar effectieve malafide app kan ‘ontwikkelen’. Zo kunnen inloggegevens worden gestolen, of kan een app zich voordoen als legitieme cryptocurrency wallet.”

Bescherm jezelf tegen dit soort praktijken, en controleer altijd de bouwer van de app. Installeer enkel officiële applicaties, eventueel via de website van de partij waar je de app van wilt gebruiken.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.