Christie's legt resultaat grote kunstveiling vast op blockchain

Op 13 november werd de Barney A. Ebsworth Collection geveild door Christie's. In totaal heeft de veiling een kleine $318 miljoen opgeleverd. Alle transacties zijn op het blockchainplatform van Artory vastgelegd.

Adoptie

Christie's legt resultaat grote kunstveiling vast op blockchain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Artory's platform is gebouwd voor het faciliteren van (kunst)veilingen. Van een aankoop worden diverse gegevens opgeslagen, zoals een beschrijving, aankoopprijs, en de datum waarop het item is gekocht. Daar wordt een eigen permissioned blockchain voor gebruikt, vermoedelijk een kloon van Ethereum. Iedere koper kan via Artory een digitaal certificaat van de transactie ontvangen, en krijgt van Christie's een registratiekaart waarmee hij toegang kan krijgen tot aankoopinformatie.

Aan de veiling deden kopers mee uit 23 verschillende landen. In totaal zijn 42 kuntstukken geveild. Iedere aankoop is vastgelegd op Artory's blockchain, die toepasselijk de naam The Registry gekregen heeft. De enige informatie die niet opgeslagen wordt is de identiteit van de nieuwe eigenaar. Zo wordt de privacy van kunstverzamelaars gewaarborgd.

Het idee is dat door van het platform van Artory gebruik te maken voor ieder kunstitem een betrouwbare historie wordt opgebouwd. Dat zou het veilingproces transparanter moeten maken en toekomstige kopers moeten behoeden voor de aankoop van een nepproduct.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.