39-jarige Amerikaan tot 5 jaar cel voor bedriegen ICO-investeerders

Maksim Zaslavskiy gaat voor maximaal 5 jaar de cel in. Hij heeft ponzifraude gepleegd middels twee ICO's die hij in 2017 heeft opgezet: REcoin en DRC World. Zaslavskiy bekende deze week schuld voor een rechtbank in New York.

Veiligheid

39-jarige Amerikaan tot 5 jaar cel voor bedriegen ICO-investeerders
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

In september 2017 werden de ICO's van Zaslavskiy een halt toegeroepen door de SEC. REcoin werd door Zaslavskiy neergezet als “de eerste cryptomunt die gekoppeld is aan vastgoed”, en DRC World zou toegang geven tot een exclusieve club, waar investeerders toegang zouden hebben tot tokens die gekoppeld zouden zijn aan diamanten.

De FBI is op basis van de aantijgingen van de SEC op onderzoek uit gegaan. De conclusie: vanuit zowel REcoin als DRC World werden “waardeloze certificaten” verkocht.

Het mondde uit op een zwaarbevochten rechtzaak waarin voor het eerst een ICO terecht stond op basis van aanklachten van de SEC. Voordat Zaslavskiy tot een bekentenis overging, heeft hij poging gedaan om de autoriteit van de SEC over ICO's in twijfel te trekken. Daar was de rechter niet bijzonder van onder de indruk: “simpelweg een investeringskans tot ‘virtuele munt’ of ‘cryptocurrency’ benoemen maakt van een investeringscontract — een security — nog geen valuta.”

De definitieve uitspraak van de rechtbank volgt over enkele maanden. Er loopt ook nog een civiele zaak tegen Zaslavskiy.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.