De Krim ziet in blockchaintechnologie een manier om internationale sancties te omzeilen
Er komt een nieuw internationaal centrum voor distributed ledger technologies op de Krim. De autoriteiten van het schiereiland zien in blockchaintechnologie een oplossing voor landen die gebukt gaan onder internationale sancties.
De Krim is een schiereiland in de Zwarte Zee en kent een bewogen geschiedenis. Zo is het schiereiland in 2014 na een staatsgreep in Oekraïne geannexeerd door Rusland. Sindsdien gaat het gebukt onder internationale sancties, en zoeken autoriteiten naar manieren om daar onderuit te komen. Blockchaintechnologie zou daarin een rol kunnen spelen, aldus Roman Kulachenko:
“Het voorstel omvat de creatie van een curriculum voor blockchainspecialisten, waaronder voor officiële agentschappen. Er zijn een aantal gebieden, zoals de Krim, die last hebben van internationale sancties. Al die regio's hebben dezelfde problemen, en dit centrum maakt het mogelijk om samen deze problematiek op te lossen.”
In een aantal andere landen worden cryptovaluta al gebruikt als een manier om sancties te omzeilen. Iran mag bijvoorbeeld niet meer van het Swift-netwerk gebruikmaken, en heeft daarom een nieuwe manier nodig om internationale transacties af te wikkelen. Daarin spelen cryptovaluta een rol.
Economische sancties worden regelmatig ingezet als manier om politieke druk te zetten, onder andere door Amerika. De verwachting is dat er vanuit de landen die daar doelwit van zijn (flinke) vraag is naar de diensten die de Krimse univeriteit levert.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.