3 centrale banken stellen samen digitale valuta voor om internationale transacties te vereenvoudigen

De centrale bank van Canada, Engeland, en Singapore hebben samen opkomende technologieën in de bankindustrie verkend. Ook zogeheten Wholesale Central Bank Digital Currencies kwamen langs. De bevindingen staan in een recent gedeeld rapport.

Adoptie

3 centrale banken stellen samen digitale valuta voor om internationale transacties te vereenvoudigen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het rapport is opgesteld door KPMG, en bevat input van diverse commerciële banken, zoals HSBC, TD Bank, OCBC Bank, en UOB. Het gaat eerst in op de problemen met het huidige financiële systeem:

  • Werkt op een oude infrastructuur.
  • Toegang tot het systeem is beperkt tot een kleine groep financiële instellingen.
  • Correspondentbankieren is complex en duur.
  • Wisselen tussen valuta is duur.
  • Gebrek aan transparantie voor de eindgebruiker.

Er worden drie oplossingsrichtingen besproken, waaronder het uitgeven van zogeheten Wholesale Central Bank Digital Currencies (W-CBDCs). Dat is het voorstel waar we het meeste interesse in hebben. Deze oplossingrichting is verder onderverdeeld in drie scenario's.

De eerste stelt een W-CBDC voor als representant van één valuta, en alleen binnen de eigen landsgrenzen kan worden gebruikt.

Het tweede scenario beschrijft W-CBDC's die ook buiten de eigen landsgrenzen kunnen worden uitgegeven. Daarbij worden commerciële banken betrokken die W-CBDC wallets in beheer hebben van de centrale bank uit hun thuisland.

Het derde scenario beschrijft een universele W-CBDC die gekoppeld is aan meerdere valuta. Deze munt kan in alle regio's die meedoen geaccepteerd worden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.