Ambtenaar Europese Centrale Bank: “bitcoin kwade nazaat van financiële crisis”

Benoît Cœuré, bestuurder van de Europese Centrale Bank, zei deze week op een conferentie dat blockchain veelbelovend is. Daarna kwam Cœuré met een opvallend statement: “Bitcoin is het kwade nazaat van de financiële crisis”. Waarvan akte.

MarktBitcoin

Ambtenaar Europese Centrale Bank: “bitcoin kwade nazaat van financiële crisis”
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Cœuré sprak afgelopen donderdag op de conferentie Economics of Payments IX. Zijn spreekbeurt ging over blockchaintechnologie, de opkomst van cryptovaluta, en Bitcoin: “Bitcoin is op meerdere manieren het kwade nazaat van de financiële crisis”. Cœuré refereerde onder andere aan het eerste bitcoin-block, dat een referentie bevat naar een artikel in the Times over het redden van banken die op omvallen staan.

Het lijkt erop dat Cœuré wel gelooft in blockchaintechnologie, maar nog niet zo warm loopt voor bitcoin:

Jammer genoeg is niet ieder slim idee een goed idee. De mogelijkheden die blockchain biedt zijn talrijk, maar de problemen van Bitcoin ook. Ik geloof dat Agustin Carstens de problemen goed opsomde met ‘Bitcoin is een combinatie van een bubbel, ponzifraude, en een milieuramp’.

Ondanks zijn aversie tegen bitcoin, ziet hij wel dat centrale banken profijt kunnen hebben van blockchaintechnologie en sprak onder andere over de potentie van Central Bank Digital Currencies. Meer dan 65% van de centrale banken zijn al concreet aan het uitzoeken wat de invloed van een CBDC zou zijn op de nationale economie.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.