$68 miljoen verduisterd: Politie Japan arresteert 8 betrokkenen bij piramidespel

De politie in Tokio heeft 8 mensen gearresteerd die achter een crypto-piramidespel zouden zitten. In totaal zou er 7,8 miljard yen mee zijn verdiend (rond de 68 miljoen dollar) aan duizenden Japanse gedupeerden.

Veiligheid

$68 miljoen verduisterd: Politie Japan arresteert 8 betrokkenen bij piramidespel
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Volgens een rapport van The Asahi Shimbun wordt de groep het overtreden van financiële regels ten laste gelegd. Ze zouden niet geregistreerd te werk zijn gegaan en cryptovaluta hebben gebruikt om hun werk te maskeren.

De groep bood maandelijkse opbrengsten aan tussen de 3 en 20%, met aanvullende beloningen als iemand nieuwe leden aanbracht. De acht zouden de meeste betalingen hebben ontvangen in bitcoin, en zo'n 500 miljoen yen aan fiatgeld hebben gekregen. Zo'n 6.000 mensen zijn door het piramidespel bedrogen. 

Dit is niet het eerste grote piramidespel in de regio. In april zijn Zuid-Koreaanse mannen veroordeeld voor het oplichten van een grote groep mensen voor in totaal 20 miljoen dollar aan bitcoin. In China werden in mei 98 mensen vervolgd voor hun aandeel in de inmiddels beruchte ‘OneCoin scheme’ waar rond de 2 miljard dollar in om ging.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.