Bitcoin <$6000: terugblik op eerdere inzinkingen

De bears zijn uit hun winterslaap wakker geworden. Dat werd eergisteren duidelijk: de koers van bitcoin kelderde flink. Voor mensen die langer in bitcoin zitten, is zo'n vrije val niets nieuws. We blikken ter illustratie terug op eerdere inzinkingen.

MarktBitcoin

Bitcoin <$6000: terugblik op eerdere inzinkingen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Ookal investeer je al jaren in cryptovaluta, zo'n prijsdaling als die van eergisteren is niet leuk om te zien. Er komen een aantal theorieën langs die moeten verklaren waarom de prijs zo naar beneden schoot, maar voor veel handelaars kwam het toch als verrassing. Fundamenteel gezien heeft de markt grote stappen gezet, en door velen werd de (lange) periode tussen de $6000-$6800 als bodemvorming gezien. Niet dus. Herpakken, nieuwe strategie bedenken, onderzoek doen, en beslissen of je wel of niet wil doorgaan.

Maar het is zeker niet de eerste keer dat de prijs van bitcoin in korte tijd daalt.

In april 2013 werd bitcoin voor het eerst breed uitgemeten in de media. Investeerders sprongen op de trein, en de prijs ging omhoog van $30 naar boven de $260. Toentertijd een gigantische stijging. Maar niet voor lang. In de loop van april viel de prijs in één nacht met 72% naar beneden. Bitcoin had meer dan 7 maanden nodig om van die flash crash te herstellen.

Richting het einde van 2013 kwamen de bulls weer op stoom. Achteraf wordt het de "2013 Bubble" genoemd. Bitcoin boekte een nieuwe all time high en brak de $1.000-grens. Maar het duurde niet lang voordat de prijs terugviel naar oude waardes. En om het nog erger te maken: het duurde nog eens 4 jaar voordat bitcoin weer in de buurt van z'n ATH kwam.

In 2017 brak bitcoin de $1000-grens weer. Sterker nog: in de zomer van 2017 sprong de prijs naar $3.000! De aankondiging van de hardfork van bitcoin (nu bekend als Bitcoin Cash) resulteerde in massahysterie. Er kwam een summer selloff. In een maand zakte de prijs met 36%.

En nu? Wie het weet mag het zeggen. Eén ding is zeker: dit is niet de eerste bear market die bitcoin heeft doorstaan, en ook niet de laatste. We gaan het zien!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.