Alles wat je moet weten over de hardfork van Bitcoin Cash

Rond half 6 vandaag (15 november 2018) ondergaat het netwerk van Bitcoin Cash een hardfork. Deze upgrade brengt verdeeldheid in het BCH-ecosysteem, en is daarom regelmatig in het nieuws gekomen. Dit is wat je moet weten.

MarktBitcoin

Alles wat je moet weten over de hardfork van Bitcoin Cash
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Wat is Bitcoin Cash ook alweer?

Bitcoin Cash (Bcash, of BCH) is een cryptomunt die in augustus 2017 van Bitcoin is afgesplitst. De belangrijkste wijziging ten opzichte van Bitcoin is de grotere block size. Dat is niet zomaar gebeurd; er is veel discussie aan vooraf gegaan. Ontwikkelaars die zijn overgestapt naar BCH zien het in de praktijk als de "echte Bitcoin", en daarom gaat het er onderling soms fel aan toe.

Wat is nu het geschil?

Waar voorheen vooral ruzie werd gemaakt tussen aanhangers van bitcoin en aanhangers van bitcoin cash, is er nu een tweedeling ontstaan in de Bitcoin Cash community.

Aan de ene kant heb je Bitcoin ABC. Dit is de originele Bitcoin Cash client, geïntroduceerd na de splitsing met Bitcoin. Dit project valt onder leiding van Amaury Séchet, en heeft nauwe banden met Bitmain. Bitcoin ABC voert ieder half jaar een hard fork uit om hun protocol te verbeteren. Dit keer komen ze bv. met Canonical Transaction Ordering (CTOR), een verbetering van de manier waarop transacties worden opgeslagen in een block.

Aan de andere kant heb je Bitcoin SV, onder de vlag van nChain. Hier is wetenschapper Craig Steven Wright het opperhoofd. Vrij recent is nChain met een implementatie van Bitcoin Cash gekomen met de naam "Bitcoin Satoshi's Vision" (Bitcoin SV). Het doel is om Bitcoin terug te brengen naar haar originele protocol. Om dat doel te bereiken, worden er aanpassingen gedaan op Bitcoin ABC. Onder andere CTOR wordt geweigerd, en de block size wordt nog eens verhoogd.

Deze verschillende strategiën leiden tot verdeeldheid onder miners, ontwikkelaars en aanhangers van Bitcoin Cash. Want welke is nu de echte? Welke is beter? Waar moet ik aan meewerken? Aan welk project ga ik mijn rekenkracht leveren?

Wie ondersteunt wat?

Er zijn allerlei grote namen betrokken bij Bitcoin Cash. Dat leidt tot de vraag: wie staat waar achter? Inmiddels hebben de meeste spelers in het ecosysteem een kant gekozen.

De meeste Bitcoin Cash implementaties hebben de kant van Bitcoin ABC gekozen. De grootste ervan, Bitcoin Unlimited, heeft z'n laatste release compatible gemaakt met de hardfork van Bitcoin ABC.

Ook de meeste dienstverleners scharen zich achter Bitcoin ABC. Denk aan Bitmain's wallet, de block explorer op BTC.com, Coinbase, Binance, Kraken, Bitpay, en BitGo. De bedrijven die Bitcoin SV ondersteunen zijn over het gehee lgenomen kleiner. Mediabedrijf CoinGeek is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld.

Wat individuen betreft kent Bitcoin ABC ook de meeste aanhangers. Denk aan Roger Ver, Jihan Wu, Rick Falkvinge, en Vitalik Buterin. Calvin Ayre (CoinGeek) en Craig Steven Wright zijn namen die aan Bitcoin SV gekoppeld worden.

Waarom hebben mensen het over een "hash war"?

Normaal als een munt in tweeën wordt gesplitst, wordt een zogheten clean split toegepast. Er wordt voor gezorgd dat transacties van de ene chain ongeldig zijn op de andere, en vice versa. Deze beveiliging noem je replay protection.

Bitcoin ABC heeft deze beveiliging geïmplementeerd, maar Bitcoin SV heeft het tegenovergestelde gedaan: ze zorgen ervoor dat deze beveilging onschadelijk wordt gemaakt. Met andere woorden: een transactie op Bitcoin ABC kan ook worden toegepast op de chain van Bitcoin SV, en andersom.

Dit is eerder gebeurd: Ethereum Classic en Ethereum zijn ook gesplitst zonder replay protection. Dat heeft exchanges heel veel geld gekost. Daarom zetten veel exchanges hun deposits en withdrawals tijdelijk uit.

Dit is niet de enige manier waarop beide projecten elkaar in de haren vliegen. Craig Steven Wright heeft expliciet aangegeven dat hij er alles aan wil doen om "zijn" munt te laten overleven. Hij zou zelfs zo ver gaan dat hij zijn middelen zou inzetten om een 51%-aanval uit te voeren op Bitcoin ABC. Dat zou eerlijke miners ontmoedigen bij te dragen aan Bitcoin ABC, met als resultaat dat enkel Bitcoin SV overblijft.

Moet jij iets doen?

Als je Bitcoin Cash (BCH) bezit, zorg er dan voor dat je de private key(s) bezit, en dat je geen transcties doet tijdens de fork. Daarna ben je óók de bezitter van de munten die het gevolg zijn van de hardfork.

In het scenario dat één munt de splitsing overleeft, zullen wallets en andere dienstverleners die munt gaan ondersteunen — waarschijnlijk direct.

In het scenario dat de hardfork resulteert in twee munten, houdt Bitcoin ABC waarschijnlijk de naam Bitcoin Cash. Hoe het ook zij: je zal goed moeten opletten, aangezien er geen replay protection is. Je kunt zo onbedoeld het verkeerde netwerk gebruiken, of beide munten versturen in één transactie. Mogelijk moet je dan eerst je munten zelf splitsen. Dat heeft geen haast, geduld is hierin een schone zaak.

In het scenario dat er daadwerkelijk een hash war losbarst, zijn de gevolgen onvoorspelbaar. Het is mogelijk dat een cryptocurrency erdoor om zeep wordt geholpen, daarin is Bitcoin Cash geen uitzondering.

Is dit gedoe verantwoordelijk voor de daling van de prijs van Bitcoin (BTC)?

Dit is een verhaallijn die zo nu en dan langskomt. Zo zou een hash war voor daling van de prijs van bitcoin kunnen zorgen. "Hoe dan?", vraag je je wellicht af. Een theorie is dat de hashing power die nodig is om BCH te minen ingekocht wordt met BTC. Bitcoin wordt verkocht voor dollars, en met dollars wordt rekenkracht ingekocht.

Maar er zijn meer verhaallijnen die plausibel zijn, dus neem dit niet aan als absolute waarheid. De kans is veel groter dat de prijsdaling van bitcoin een samenloop van omstandigheden is, en er meerdere factoren bij betrokken zijn. Technisch stond de markt al tijden op uitbreken — blijkbaar naar beneden toe.

Wat is nu de echte Bitcoin?

De echte, originele, Bitcoin is BTC. Dat is nog steeds de belangrijkste cryptomunt.

In 2017 kwam Bitcoin Cash (BCH). Om het verwarrend te maken, noemen voorstanders van Bitcoin Cash hun munt vaak kortweg Bitcoin. En is bitcoin.com een website waar Bitcoin Cash wordt weggezet als de originele Bitcoin. En zie je namen als Bitcoin ABC, of Bitcoin SV langskomen. Allemaal verwijzingen naar bedrijven, mensen, en projecten die gebaseerd zijn op Bitcoin Cash.

Hoe kan je de hardfork volgen?

Team ABC:

Team SV:

Aanschouwers:

Het platform Fork Monitor geeft een melding als de hardfork live gaat. Na de hardfork gaat BitMEX direct over op de versie van Bitcoin ABC. Op die manier zou Bitcoin SV ingedamd moeten worden. Op CashNode kan je de distributie van BCH-nodes wereldwijd in de gaten houden.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.