Voorzitter IMF: centrale banken moeten digitaal geld als serieuze optie beschouwen

Centrale banken moeten een eigen digitale munt als serieuze optie overwegen, aldus voorzitter Christine Lagarde van het IMF. Ze sprak op een congres in Singapore en noemde bescherming en privacy van consumenten als voordelen.

Markt

Voorzitter IMF: centrale banken moeten digitaal geld als serieuze optie beschouwen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Lagarde stelt dat we mee moeten veranderen met de technologie. Er zijn al een handjevol centrale banken die er onderzoek naar doen, maar daar moet het niet bij blijven.

Een veelgehoord argument tegen cryptovaluta is dat ze anonieme betalingen mogelijk maken. Daarmee zouden ze een geliefd instrument zijn voor witwaspraktijken. Volgens Lagarde kunnen centrale banken dit probleem zelf oplossen door te weten aan wie ze de munten uitgeven.

In Zweden is de centrale bank volop bezig met een eigen munt. In 2019 begint de bank met een test van een digitale versie van de Zweedse kroon, de e-krona. De centrale bank kijkt naar nieuwe betaalmogelijkheden, omdat het gebruik van contant geld sterk afneemt.

In Nederland heeft de centrale bank wel testen gedaan met blockchaintechnologie, maar werd het nog te licht bevonden om in gebruik te nemen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.