Thailand's democratische partij gebruikt blockchain voor stemronde

Thailand's oppositiepartij is naar verluidt de eerste politieke partij die blockchaintechnologie heeft gebruikt ter ondersteuning van een live te volgen stemronde. Er waren meer dan 120.000 deelnemers bij betrokken. 

Adoptie

Thailand's democratische partij gebruikt blockchain voor stemronde
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Er is gebruik gemaakt van een blockchainplatform gebaseerd op Zcoin, een open source cryptocurrency. Leden van de partij konden hun nieuwe leider kiezen met gebruik van stemcomputers en een mobiele app. 

Alle gegevens, inclusief identificatie, zijn versleuteld opgeslagen op een decentraal systeem voor bestandsopslag. Hashes van de bestanden zijn op de Zcoin blockchain opgeslagen. Dat biedt twee voordelen: er kan niet mee stemmen geknoeid worden, en het proces is auditeerbaar.

Er is ook gedacht aan de veiligheid. Encryptiesleutels werden gesplitst volgens een methode met de naam Shamir’s Secret Sharing Scheme. Zo kunnen gegevens niet ontsleuteld worden zonder dat alle belanghebbenden ermee akkoord gaan.

De verwachting is dat de manier waarop deze verkiezing is gehouden verstrekkende gevolgen heeft voor de eerstvolgende nationale verkiezingen. 

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.