De volatiliteit van bitcoin is op het laagste punt in 2 jaar, en het forceert traders van strategie te veranderen

Zogeheten high-frequency trading firms (HFT) verdienen geld door in te spelen op de beweeglijkheid van de prijs van een asset. Aangezien bitcoin flink aan volatiliteit heeft ingeboet, moeten deze bedrijven van strategie veranderen.

MarktBitcoin

De volatiliteit van bitcoin is op het laagste punt in 2 jaar, en het forceert traders van strategie te veranderen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

In 2017 - het jaar waarin bitcoin de $20.000 per BTC naderde - stond de cryptomarkt bekend om z'n hoge volatiliteit. Reden voor vermogensbeheerders om weg te blijven, maar er zijn handelsbedrijven die juist op zoek zijn naar die beweeglijkheid. In de loop van dit jaar is die beweeglijkheid flink afgenomen, en dat zet deze HFT's onder druk.

Max Boonen, CEO bij market maker B2C2: “Als de markten wild en beweeglijk zijn, is het niet moeilijk om geld te verdienen. Alle strategiën in de markt zijn gerelateerd aan de volatiliteit ervan. Daar komt de winst vandaan.”

Eerder dit jaar kwam B2C2 in moeilijkheden en was op zoek naar een koper. Door aanpassingen in handelsalgoritmen kon het bedrijf toch overeind blijven.

De mate van beweeglijkheid van een markt verschilt per periode. De laatste keer dat bitcoin zo stabiel was als de afgelopen tijd, sprong de volatiliteit omhoog van 1,16% naar 5,36% in een maand tijd. Garrett See, CEO van DV Chain: “Ik verwacht niet dat de volatiliteit lang laag blijft. Dit is de stilte voor de storm.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.