Banken ontdekken nut van blockchain: internationale betalingen

Eindelijk. Banken lijken een probleem te hebben gevonden die opgelost kan worden met blockchain-technologie: grensoverschrijdende betalingen. Een project van JPMorgan Chase begint z'n vruchten af te werpen.

Adoptie

Banken ontdekken nut van blockchain: internationale betalingen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

JPMorgan is druk bezig met z'n Interbank Information Network (INN). In essentie is het een efficiënte manier voor deelnemende banken om Amerikaanse dollars van de één naar de ander te verschepen, ook als tijdens die transactie landsgrenzen gepasseerd moeten worden. 

David Treat, blockchain-baas bij Accenture: “Dat zoveel banken, waaronder 's werelds grootste banken, er iets mee doen is belangrijk. Zeker vanuit het perspectief van het ecosysteem.”

Op dit moment is het INN één van de weinige blockchain-projecten die op deze schaal in productie  zijn. Maar niet voor lang, volgens Treat: “Er is meer en meer bewijs dat er bij leiders in de industrie vertrouwen ontstaat dat we op het punt komen dat er echte waarde totstandkomt.”

Het lijkt erop dat het de banken die deelnemen aan het INN niet primair gaat om kostenreductie. Het is een antwoord op opkomende concurrentie van nieuwe fintech-bedrijven: “JPMorgan heeft gesproken over de potentie van INN om banken een helpende hand te bieden tegen de competitie van fintech-startups. Die startups hebben zich gestort op het oplossen van inefficiënties in internationale betalingen, en doen het nu goedkoper en sneller.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.