BP, Shell, en Equinor werken samen aan blockchainplatform voor transactieverwerking

Een aantal van de grootste namen in de energiesector komen samen om een blockchain-platform te lanceren. Het doel is om de (papieren) administratie te vereenvoudigen en grotendeels te digitaliseren.

Adoptie

BP, Shell, en Equinor werken samen aan blockchainplatform voor transactieverwerking
0%
De redactie
Door De redactie

De aankondiging van de samenwerking werd maandag gedaan door het VAKT Consortium op de S&P Global Platts Digital Commodities Summit in Londen. Vice President van Vakt: “We verwachten eind november live te kunnen gaan in het kader van de Noordzee-oliemarkt.”

VAKT is een samenwerkingsverband van grote spelers in de energiemarkt, waaroner BP, Equinor, Shell, ABN AMRO, en ING. Er zijn grote plannen: “In 2019 kijken we naar ARA-vrachten, watermarkten, en Amerikaanse pijpleidingen. We verwachten dat de eerste klanten in januari aan boord zijn. Net als onze aandeelhouders.”

Het nieuwe platform moet papieren contracten digitaliseren en middels smart contracts op de blockchain tot uiting laten komen. Zo zouden processen minder foutgevoelig, goedkoper, en transparanter moeten worden. Er wordt gedacht aan een kostenreductie van 40%.

Het platform is expliciet geen handelsplatform, en er is geen cryptovaluta aan gekoppeld:

“Het is geen handelsplatform, en ook geen verrekeningsplatform. Er is geen cryptovaluta bij betrokken. Maar het is alles ertussen. Contracten, bevestigingen, logitiek, en facturatie.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

De redactie

De redactie

De gehele redactie van LekkerCryptisch, met Peter Slagter als hoofdredacteur. Wordt gebruikt als auteur voor artikelen als het een inspanning betreft van de redactie als geheel. Eventuele vragen kunnen gesteld worden aan Peter.