Tether: een terugblik op de crash en het herstel

Maandag leek Bitcoin flink in beweging te komen. De koers steeg in korte tijd van $6300 naar boven de $7500. Of niet? De vreugde was van korte duur toen duidelijk werd dat deze prijzen geen echte dollars (USD) waren, maar tethers (USDT). Het werd een chaotische week.

Markt

Tether: een terugblik op de crash en het herstel
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Tether is een stablecoin met als doel om zo nauwkeurig mogelijk gelijk te zijn aan de Amerikaanse dollar (USD). Zoals je op de kaart hieronder kan zien, is dat het afgelopen half jaar prima gelukt.

Zelden was de afwijking groter dan 0,5%. Dat betekent dat de waarde van 1 USDT tussen 0,995 en 1,005 USD fluctueerde.

Voor exchanges zoals Binance en Bitfinex die niet rechtstreeks met fiatgeld zoals dollars en euro's handelen, is dat een uitkomt. De koers van BTC uitdrukken in USDT is in de praktijk goed genoeg om het te vergelijken met de koers in USD.

Technisch analisten zijn de koersen in USDT gaan gebruiken omdat die exchanges het hoogste volume hebben. Of misschien zelfs per ongeluk, omdat TradingView en Coinmarketcap sommige USDT-paren laat zien als USD.

De crash

Eind september begon de koers van USDT al wat te dalen, maar het was nog niet zorgelijk, de koers bleef boven de $0.99 (oranje lijn), en de afwijking dus nog kleiner dan 1%.

Op 10 oktober daalde USDT tot onder de $0.99, en maandag 15 oktober was de koers gedaald tot $0.97. En toen ging het mis.

Wat de crash precies in beweging heeft gezet is onduidelijk, maar toen USDT snel begon te dalen verkochten velen snel hun USDT door er bitcoins mee te kopen. De Bitcoin-koers steeg, en de USDT-koers zakte naar het dieptepunt van $0.85.

Met het dalen van de USDT-koers, loopt het verschil tussen de koers van Bitcoin in USD en in USDT op. Op het hoogtepunt was het verschil bijna $1000.

Het herstel

Tijdens de crash gingen al snel allerlei geruchten rond op social media over wat er aan de hand was. Het meeste bleek FUD. De koers herstelde vrij snel weer naar rond de $0,95 op dinsdag en $0,97 op vrijdag.

Dat lijkt heel aardig, maar eigenlijk willen we dat ie tussen $0,995 en $1,005 zit, om het verschil tussen de koers van BTC/USDT en BTC/USD verwaarloosbaar te laten zijn.

Zolang het verschil niet verwaarloosbaar is, moeten we er rekening mee houden in de prijsanalyse. Wij waarschuwden daar vorige week al voor, nog voor de crash.

Als je analyseert met de koers gebaseerd op USDT, dan kloppen bijvoorbeeld trendlijnen, steunen, weerstanden, fibonacci retracements en gemiddelden niet meer die je eerder in dezelfde kaart tekende.

Tenzij iedereen kijkt naar (en handelt met) het USDT-paar. Maar dat is waarschijnlijk niet zo. Tegelijk zal ook lang niet iedereen handelen in een USD-paar, omdat veel exchanges alleen USDT-paren hebben. Dus kaarten maken op USD is nu ook niet per se handig.

Kortom: wat betekent je analyse nog?

In onderstaande kaart zie je het verschil. De candles zijn USDT en de blauwe lijn is USD. Je ziet bijvoorbeeld dat de een uitgebroken is boven de dalende trendlijn, de ander niet. Ook het niveau van de bodem op 11 oktober verschilt.

Hoe nu verder?

Hopelijk zal iedereen die iets doet met een koers nog eens kritisch kijken naar z'n bronnen. Denk aan nieuwssites, portfolio-apps en prijs-tickers.

Het was opvallend dat sommige (bekende, ervaren) analysten maandag en zelfs dinsdag nog de USDT-koers bleven gebruiken als ware het de USD-koers zonder enige opmerking erbij.

Tether zal proberen om de prijs weer op $1.00 te krijgen. Dat doen ze nu bijvoorbeeld door het aanbod te verlagen door USDT op te kopen en van de markt te halen. Je ziet dat op Coinmarketcap mooi aan de dalende blauwe lijn.

Tot die tijd blijven wij voorzichtig met analyse van de koers.

Voorzichtigheid is ook om een andere reden raadzaam. Bitcoin staat op het punt om te gaan beslissen of er een reversal komt van de bear market naar een nieuwe bull market, of dat de bear market wordt voortgezet. Uitbraak uit de descending triangle (of falling wedge) zal Bitcoin richting geven. De verwachting is dat dit in de komende weken duidelijk zal worden. We wachten het af!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.