Nestlé werkt samen met negen grote fabrikanten aan blockchainsysteem genaamd ‘Food trust’

Met het nieuwe systeem moet de herkomst van ingrediënten in producten inzichtelijk worden en recalls van producten sneller verlopen. Op deze manier hoopt Nestlé het vertrouwen van klanten terug te winnen, aldus Chris Tyas in de Wallstreet Journal. Tyas is hoofd bevoorradingsketen bij Nestlé.

Adoptie

Nestlé werkt samen met negen grote fabrikanten aan blockchainsysteem genaamd ‘Food trust’
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Nestlé gaat met het systeem experimenteren op eigen producten in de kindervoedinglijn ‘Gerber Baby Food’. Er wordt onder andere gekeken of de technologie het groende en fruit dat in de producten zit kan traceren, en op die manier de herkomst vast te leggen.

Beschadigd vertrouwen

Volgens Tyas kunnen terughaalacties van voedingsmiddelen het vertrouwen van consumenten in het merk beschadigen.

“Terughaalacties kunnen het vertrouwen van consumenten schaden, en leiden tot verlies van verkoop. Het nieuws van bedorven babyvoedsel raakt zeker een gevoelige snaar. Daarom heeft Nestlé er voor gekozen om een deel van z'n Gerber-lijn te gebruiken in de blockchain-test”, aldus Chris Tyas, supply chain baas bij het Zwitserse bedrijf.

Nestlé ziet blockchaintechnologie onder andere als kans om het vertrouwen van klanten terug te winnen:

“Mensen willen weten, en terecht, waar de ingrediënten die ze hun baby geven vandaan komen. We willen een product leveren die vertrouwd kan worden.”

Samenwerking met andere fabrikanten

Nestlé werkt samen met negen andere grote levensmiddelenfabrikanten, waaronder Unilever en Walmart. De reden dat de fabrikanten samenwerken, is dat ze aannemen dat het de ontwikkeling van het blockchainsysteem versnelt. Alle producenten kunnen er de vruchten van plukken, omdat er sneller en beter gereageerd kan worden op terughaalacties:

In een recente "sla-uitbraak" hebben we gedaan wat we konden. Maar het duurde dagen en dagen om alle informatie te verzamelen. Met blockchain zou dat in enkele seconden zijn gelukt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.