Zuid-Korea maakt zich klaar voor crypto

De Zuid-Koreaanse toezichthouder richt een nieuw bureau op om proactief te kunnen inspringen op de nieuwe ontwikkelingen in de wereld van blockchain en crypto.

Markt

Zuid-Korea maakt zich klaar voor crypto
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op dinsdag 17 juli kondigde de Zuid-Koreaans toezichthouder (FSC) een reorganisatie aan, om proactief te kunnen reageren op de innovaties die op ons af komen:

“Er komt een grote reorganisatie aan om consumenten beter te kunnen beschermen. Het is ook ons antwoord op de innovatie ten gevolge van de vierde industriële revolutie.”

“Het nieuwe Financial Innovation Bureau krijgt de taak om met conceptregels te komen gerelateerd aan financiële innovatie. Denk aan diensten die van fintech of big data gebruikmaken. Of aan nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen gerelateerd aan cryptovaluta.

Het nieuwe onderdeel, het "Financial Innovation Bureau", richt zich niet uitsluitend op blockchain en crypto, maar daar is het volgens de Korea Times wel primair op gericht.

Deze stap ligt in lijn met eerdere berichten uit Zuid-Korea. In juni maakte de Zuid-Koreaanse overheid al bekend om 180 miljoen vrij te maken voor ondersteuning van blockchain-projecten. In mei kwam het Zuid-Koreaanse parlement met een voorstel om ICO's gereguleerd toe te staan. Dat laatste wordt op dit moment uitgewerkt in een wetsvoorstel:

De verwachting is dat leden van Koreaanse politieke partijen tussen 13 en 26 juli wetsvoorstellen indienen die gerelateerd zijn aan cryptovaluta, ICO's, en blockchain.

Vierde industriële revolutie

Opmerkelijk is dat de FSC in de aankondiging refereert aan de vierde industriële revolutie die voor ons ligt.

We herinneren ons de speech die Mark Carney op 21 juni 2018 gaf in the Mansion House in Londen. Als hoogste man bij de Bank of England, de Engelse centrale bank, zei hij het volgende:

De infrastructuur moet worden vervangen nu de economie op het punt staat getransformeerd te worden door de vierde industriële revolutie. Onze demografische uitdagingen worden groter. Het herverdelen van de wereldwijde balans lijkt even dramatisch te zijn als in de tijd van Montagu Norman.

Zulke grote veranderingen vereisen nieuw geld. En nieuw geld vereist een nieuwe bank.

In dezelfde speech laat hij doorschemeren dat centrale banken achter de schermen zich voorbereiden op eigen cryptovaluta. Lees hierover meer in ons artikel over Central Bank Digital Currencies.

Diezelfde Mark Carney is ook voorzitter van de Financial Stability Board (FSB). En ook die brachten op 17 juli een rapport uit, waarin ze deze uitspraak doen:

De internationale financiële waakhond, de Financial Stability Board (FSB), heeft een rapport uitgebracht waarin gemeld wordt dat bitcoin en cryptovaluta op dit moment geen risico vormen voor het globale financiële systeem.

En zo zien we deze week de eerste tekenen dat achter de schermen alles klaar gemaakt wordt voor formele adoptie van cryptovaluta als nieuwe asset class!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.