's Werelds grootste vermogensbeheerder stapt in crypto... of toch nog niet?

Vandaag stond de cryptowereld even op z'n kop. Financial News London bracht naar buiten dat BlackRock - 's werelds grootste vermogensbeheerder - zich klaarmaakt om te investeren in bitcoin. 

Bedrijfsleven

's Werelds grootste vermogensbeheerder stapt in crypto... of toch nog niet?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

"Exploration of bitcoin"

Tegen het middaguur plaatste Financial News een bericht met de titel: "BlackRock begins exploration of bitcoin".

BlackRock is ’s werelds grootste onafhankelijke vermogensbeheerder met onder andere een kantoor in Nederland. De klanten waarvoor BlackRock beleggingen beheert variëren van overheden en pensioenfondsen tot particuliere beleggers.

De wortels van BlackRock zijn gevestigd in New York, terwijl kantoren in onder andere Amsterdam, Londen, San Francisco, Tokio en Hong Kong zorgen voor een sterke binding met de lokale (kapitaal)markt. Met meer dan 130 beleggingsteams in ruim 30 landen, 12.000 werknemers en meer dan 6.300 miljard dollar onder beheer bedient BlackRock wereldwijd een omvangrijke groep beleggers, van klein tot groot. Het beheerde vermogen bestaat onder meer uit cash, obligaties, aandelen, alternatieve beleggingen en mandaten voor een brede scala aan beleggingscategorieën.

Als BlackRock in crypto's stapt of de handel zou gaan ondersteunen is dat groot nieuws, onder andere voor de adoptie en toegankelijkheid van digitale valuta. Het zou cryptogeld voor een breed front van mensen, bedrijven, financials, autoriteiten en overheden brengen. Het nieuws is daarom zeer positief ontvangen, en wordt hier en daar wat mooier gebracht dan het in werkelijkheid is.

Bitcoin sprin(g)t omhoog 

Vroeg op de maandagochtend noteerde bitcoin nog iets boven de 6360 dollar. In de middag steeg de koers met zo'n 300 dollar in korte tijd. Ook de andere munten in de top 10 gingen omhoog. Veel mensen koppelen de stijging aan de berichtgeving over BlackRock, maar het leggen van dat soort verbanden is discutabel. Temeer omdat er vandaag meer positief nieuws de ronde deed, met onder andere:

BlackRock reageert

Vermoedelijk stond de telefoon bij BlackRock zodanig roodgloeiend dat de CEO zelf via Bloomberg reageert op de recente berichtgeving. Larry Fink is heel duidelijk: op dit moment is er geen enkele interesse in crypto vanuit zijn klanten:

Ik geloof niet dat er een klant is geweest die blootgesteld wilde worden aan cryptovaluta. Ik heb nog niemand gehoord die zei: ‘hier moet ik in zitten’.

Fink geeft daarbij aan dat de investeringsgigant zich er op dit moment ook niet op aan het voorbereiden is:

In tegenstelling tot investeringsbanken zoals Goldman Sachs en JPMorgan Chase heeft BlackRock geen infrastructuur om cryptovaluta te kopen of verkopen. Of dat nu echte munten of futures zijn. Op de vraag of hij zich wil voorbereiden op de dag dat klanten wel willen instappen zegt Fink “op dit moment niet”.

"Waar gaat de berichtgeving dan wel over?", vraag je je wellicht af. Simpelweg over een werkgroep die binnen BlackRock bezig is met onderzoek naar cryptocurrencies en futures. En vermoedelijk bestaat zo'n werkgroep al jaren:

Een woordvoerder van BlackRock stelt dat het bedrijf al “enkele jaren naar blockchaintechnologie kijkt”. Ze gaf geen commentaar op cryptovaluta. Een BlackRock-werkgroep voor blockchain bestaat sinds 2015.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.